Provincie Gelderland

Arnhem, 8 januari 2009

PROVINCIALE STATEN MOETEN MEER BETROKKEN WORDEN BIJ CONCESSIES OPENBAAR VERVOER

Commissie van Onderzoek uit PS vindt politieke realiteit belangrijker dan formele rol

Statenleden worden als volksvertegenwoordigers met nauwe contacten in de regio's vaak aangesproken op onderwerpen die onder verantwoordelijkheid van het college van Gedeputeerde Staten vallen. Vooral over onderwerpen die maatschappelijk zwaar wegen, zoals bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Formeel hebben Provinciale Staten geen rol in het concessiebeheer, maar het vroegtijdig betrekken van PS en vertegenwoordigers van consumentenorganisaties bij het ov-beleid en de concessies, kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen van maatschappelijke onrust. Dit is een centrale conclusie uit het onderzoek dat in opdracht van de Commissie van Onderzoek uit PS is uitgevoerd naar de concessieverlening in het openbaar vervoer in Gelderland. GS en PS kunnen hiermee hun voordeel doen bij de komende concessieronde voor de Achterhoek, Rivierenland en Veluwe.

Centrale vraag in het onderzoek, dat eind 2008 door PricewaterhouseCoopers is uitgevoerd, was waar bij concessieverlening op gelet moet worden om te waarborgen dat het geformuleerde beleid wordt gerealiseerd. Tevens was het onderzoek bedoeld om Provinciale Staten een beter zicht op de materie te geven om hen in staat te stellen op een adequate wijze uitvoering te geven aan hun volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol. Uit het onderzoek komt naar voren dat een grotere betrokkenheid van Provinciale Staten bij de formulering van het beleid én bij het concessiebeheer een positieve bijdrage aan het openbaar vervoer in Gelderland kan leveren.

Samenwerking
Daarnaast is een nauwe samenwerking tussen PS en consumentenorganisaties belangrijk. De Commissie van Onderzoek stelt PS (met name de statencommissie Mobiliteit en Economische Zaken -MEZ) voor om met het Regionaal Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer (ROCOV) tot informatie-uitwisseling en afstemming te komen.

Handvatten
Het onderzoeksrapport komt ook met een aantal waardevolle handvatten om te waarborgen dat het geformuleerde beleid wordt gerealiseerd, zoals het verzamelen van zoveel mogelijk relevante kennis en expertise, het betrekken van relevante partijen bij het maken van belangrijke strategische keuzes, het zoveel mogelijk rekening houden met toekomstige ontwikkelingen en vooral ook het streven naar een duurzame relatie met de vervoerder. Het concessiebeheer moet verder worden geprofessionaliseerd, onder meer door het toezicht op de naleving van concessievoorschriften stringenter toe te passen.

Gedeputeerde Staten kunnen zich in hoofdlijnen vinden in de conclusies en aanbevelingen uit het onderzoek. Het onderzoek wordt besproken in de commissie MEZ op 28 januari 2009.



Provincie Gelderland