Onderzoek naar lood bij kleuters in Hoboken levert geruststellende resultaten op

08/01/2009 15:14

OVAM

Door de jarenlange productie van non-ferro metalen is de omgeving van de Umicore-fabriek in Hoboken vervuild met zware metalen zoals lood en cadmium. Sinds heel wat jaren wordt het loodgehalte in het bloed van de kinderen in de Hobokense wijken Moretusburg en Hertogvelden nauwgezet opgevolgd. Om er zeker van te zijn dat ook in de ruimere omgeving van Hoboken géén overschrijding is van de richtwaarde voor lood in bloed werd in januari 2008, onder coördinatie van de OVAM, gestart met een éénmalig, ruimer onderzoek bij 563 kinderen tussen 2.5 en 7 jaar. De resultaten van dit onderzoek zijn geruststellend. Van de onderzochte kinderen, bleef meer dan 99% onder de richtwaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie. Algemeen blijft het wel aan te raden om de inname van lood door de kinderen zo laag mogelijk te houden. Dit kan door het nemen van een paar eenvoudige hygiënische maatregelen.

Het onderzoek werd gecoördineerd door een 'technische werkgroep' met

vertegenwoordigers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezo

563 kleuters onderzocht

563 kleuters werden onderzocht, waarvan 503 uit negen verschillende Hobokense scholen. Als controlegroep werden ook 60 kleuters uit 2 scholen in Hemiksem onderzocht. Deze gemeente ligt verder verwijderd van de fabriek en in een andere windrichting dan Hoboken. De bedoeling van het onderzoek was de loodbelasting te meten in het bloed van kinderen die wonen en school lopen in de wijde omgeving van Hoboken. De ouders ontvingen een vragenlijst om de nodige gegevens over het kind te verzamelen. Een verpleegkundige bezocht de scholen en nam bloed door een eenvoudige vingerprik. Vooraf werden met een doekje ook de handjes van de kinderen gewassen. Daarna werd in het bloedstaaltje en op het doekje gemeten hoeveel lood er aanwezig was.

Aanvullend werden ook milieumetingen gedaan in 4 scholen en in 36 woningen in de buurt. Daarbij werd onderzocht hoeveel lood er terug te vinden was in de lucht (binnen en buiten), in het huisstof, op vloeren en meubels, op straten en speelpleinen en in de bodem.

De richtwaarden voor lood in bloed

Vermits lood een stof is die schadelijk kan zijn voor de gezondheid, wordt gestreefd naar zo laag mogelijke waarden van lood in bloed. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikt momenteel 10 microgram per deciliter bloed als richtwaarde.

Belangrijkste conclusies van het onderzoek

 Gemiddeld ligt de loodbelasting in het bloed bij de onderzochte kleuters lager dan de richtwaarde van 10 microgram per deciliter zoals gehanteerd door de Wereldgezondheidsorganisatie. Slechts één kind in het onderzoeksgebied Hoboken overschreed de richtwaarde van 10 microgram per deciliter bloed.

 De kleuters die wonen en/of school lopen in het onderzoeksgebied Hoboken hebben gemiddeld iets meer lood in het bloed dan de controlegroep die woont en/of school loopt in Hemiksem. De gemiddelde loodbelasting in het bloed bedroeg voor Hoboken 2,79 microgram per deciliter, voor Hemiksem bedroeg dit cijfer 2,20 microgram per deciliter.

 De kinderen die dichter bij de fabriek school lopen en/of wonen, hebben meer lood in het bloed. Dat is ook zo voor kinderen die ten noordoosten van de fabriek school lopen en/of wonen.

 Het individueel gedrag van de kleuters is zeer bepalend. Voor kinderen die in de buurt van de fabriek wonen zijn er aanwijzingen dat regelmatig handen wassen, tanden poetsen, een bad of douche nemen en van kleding wisselen aanleiding geeft tot minder lood in het bloed. Er zijn ook aanwijzingen dat nagelbijten aanleiding geeft tot een hoger loodbloedgehalte.

Deze studie werd uitgevoerd in het kader van de overeenkomst tussen de Vlaamse Regering, de OVAM en Umicore nv voor de aanpak van de historische bodemverontreiniging in de overige omgeving van de (voormalige) vestigingen van Umicore nv. Het onderzoek werd 50/50 betaald door de OVAM en Umicore nv.

Meer info:

Jan Verheyen - Woordvoerder

P.R. - Persdienst OVAM

Stationsstraat 110 - 2800 Mechelen

Tel.: 015 284 148

GSM.: 0479 890 746

woordvoerder@ovam.be

www.ovam.be

www.mmk.be/hoboken

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel