Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 8 januari 2009

Proef met milieuparkeervergunning in De Baarsjes en Westerpark

In De Baarsjes en Westerpark start per 1 april 2009 een pilot met een milieuparkeervergunning. Daarmee heeft het college van B&W ingestemd. Bezitters van een milieuvriendelijke auto krijgen sneller een parkeervergunning in het geval van een wachtlijst. De pilot is in De Baarsjes en Westerpark omdat daar zowel parkeergebieden met als zonder wachtlijsten zijn, en respectievelijk de Dienst Stadstoezicht en PCH het parkeerbeleid uitvoeren. De pilot duurt een half jaar en wordt uitgevoerd om ervaring op te doen met het uitgeven en registreren van milieuparkeervergunningen. Mogelijk wordt daarna overgegaan tot invoering in de hele stad.

Amsterdammers kunnen tot en met 18 februari 2009 reageren op de gestelde uitstootnorm en de gekozen verhouding tussen milieuparkeervergunningen en 'gewone' parkeervergunningen. Na de inspraak neemt het college van B&W een besluit over de start van de pilot. De stukken liggen ook op het stadsdeelkantoor ter inzage.

De uitstootnorm voor een milieuvriendelijke personenauto is gesteld op 110 gram kooldioxide per kilometer (110 gr/km CO2). Er zijn op dit moment vijftien autotypen, waaronder hybride auto's, die aan deze norm voldoen. Bestelauto's moeten elektrisch zijn om aan de norm te voldoen. Grote en zware auto's, zoals de Hummer en SUV, zullen er niet aan voldoen.

De milieuparkeervergunning is een van de maatregelen uit het plan Voorrang voor een Gezonde Stad, dat gericht is op schoner en efficiënter personen- en bestelverkeer. Voorrang voor een Gezonde Stad is onderdeel van het Actieplan Luchtkwaliteit.

Meer informatie: www.gezondelucht.amsterdam.nl.

Organisatie straatmanagement

Het Dagelijks Bestuur heeft de notitie 'Organisatie straatmanagement' vastgesteld. De notitie is vertrekpunt voor discussie met de deelraadscommissie Wonen over de ontwikkeling van het straatmanagement de komende jaren. Doel van straatmanagement is het terugdringen van leegstand van winkelpanden, betere branchering, het versterken van samenhang tussen ondernemers, en het verbeteren van de veiligheid. In de notitie wordt voorgesteld in de toekomst niet alleen voor het winkelgebied Mercatorplein / Jan Evertsenstraat, maar ook voor de Postjesweg en de Jan van Galenstraat straatmanagement op te zetten. Dit wordt mogelijk door het programma Wijkaanpak; verschillende woningbouwcorporaties gaan de samenwerking met het stadsdeel aan. Dinsdag 20 januari bespreekt de commissie Wonen de notitie.

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels

Meer informatie: Anna Kutsch Lojenga, 06 2426 5068

Cursus Vereniging van Eigenaren groot succes

Er is veel animo voor de gratis cursus die VvE Belang en De Baarsjes aanbieden aan eigenaren van appartementen: zeventig deelnemers hebben zich al aangemeld. Dat is twee keer zoveel als verwacht. Op maandag 12 januari en maandag 19 januari kunnen eigenaren van appartementen uit De Baarsjes alles te weten komen over juridische en bouwkundige zaken rond een eigen appartement, het reservefonds en het opstellen van een meerjaren onderhoudsplan. De bijeenkomsten zijn van 19.30 tot 22.00 uur in de Raadzaal van het stadsdeelkantoor. Alle appartementeigenaren in De Baarsjes hebben een uitnodigingsbrief ontvangen. De cursus wordt gegeven door Nicolette Smeenk en Fred Schuurs (algemeen directeur) van VvE Belang.

Portefeuillehouder Wonen Ab Cherribi opent de bijeenkomsten op 12 en 19 januari. Aanmelden voor één van de twee dagen kan nog via info@vveblang.nl.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi

Meer informatie: Maria Douwes, 06 1611 2535

Arco Verburg verwelkomt snuffelstagiairs

Vier leerlingen van het Marcanti College volgen vanaf dinsdag 13 januari een snuffelstage op het stadsdeelkantoor. Die dag heet stadsdeelvoorzitter Arco Verburg hen om15.30 uur persoonlijk welkom. De snuffelstage, die tien dinsdagen duurt, is het gevolg van een samenwerkingsverband tussen de school en het stadsdeel. Arco Verburg: "Onder het motto 'Breek door in De Baarsjes!' bieden wij jongeren kansen. Er lopen al regelmatig stagiairs rond op het stadsdeel, maar die komen meestal van HBO of universiteit. Met deze stages geven we voor het tweede jaar ook meer leerlingen van het VMBO de mogelijkheid om de eerste praktijkervaring op te doen."

Portefeuillehouder: Arco Verburg

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471

Uit de stadsdeelraad

Baarsjesdag moet anders

De Baarsjesdag 2008 was geen succes. In 2009 moet het daarom anders, daarover zijn de politieke partijen het eens. De Baarsjesdag is een dag waarop vrijwilligersorganisaties zich presenteren, netwerken en nieuwe vrijwilligers werven. Vorig jaar was er te weinig publiek en de vrijwilligersorganisaties zijn niet enthousiast over de dag. Volgens de politieke partijen gaat het fout omdat het doel van de dag niet duidelijk is. Om extra publiek te trekken is de dag steeds meer een evenement geworden, maar dat heeft niet geholpen. De mensen die er zijn, komen om vermaakt te worden en niet voor de vrijwilligersorganisaties.

PvdA en VVD steunen het idee van portefeuillehouder Mirjam Smeels om een aparte netwerkbijeenkomst voor vrijwilligersorganisaties te organiseren. Of de Baarsjesdag daarnaast nog als een soort 'Baarsjesfeest' door moet gaan, daarover zijn de partijen het niet eens. D66 en GroenLinks vragen zich af of de voorlichting over de Baarsjesdag naar publiek en organisaties wel goed is uitgevoerd. Zij vinden het erg belangrijk dat er aandacht blijft voor maatschappelijk meedoen. De partijen wachten een nieuw plan van Smeels af.

Agenda

Twee Schilders

MLB expositieruimte, tot 31 januari

Nataraj

Club 8, 9 januari

Skip Intro 1st anniversary!!

Club 8, 10 januari

Heaven on our minds?

Club 8, 11 januari

Opening Twee Schilders

MLB Expositieruimte, 11 januari - aanvang 15:00

MONSTERS!

Club 8, 16 januari