Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 08-12-2008

Televisie

EÉNVANDAAG
Uitzending donderdag 8 januari
Nederland 1 - 18.20 uur

EEN OP DE VIJF SCHAATSERS GAAT OP ONBETROUWBAAR IJS

Eén op de vijf schaatsers heeft de afgelopen twee weken het risico genomen om door het ijs te zakken. Zij hebben op plekken geschaatst waar het onzeker is of het ijs sterk genoeg is. Dit blijkt uit onderzoek van EÉNVANDAAG onder 20.000 mensen, onder wie 3000 die deze vorstperiode geschaatst hebben. Moeten schaatsers die door het ijs zakken zelf de kosten van hun redding betalen? 39 procent van alle deelnemers meent van wel, 44 procent vindt dit niet nodig.

Veel tieners voor het eerst op de schaats
Omdat er jarenlang onvoldoende natuurijs in Nederland was, maken veel kinderen dit jaar voor het eerst kennis met de ijspret. In deze groep zitten relatief veel kinderen van tien jaar of ouder.

Vrieskou mag blijven
De ondervraagden kunnen de vrieskou wel waarderen: ruim de helft hoopt dat het blijft vriezen of zelfs dat het harder gaat vriezen. Een kwart heeft er genoeg van en kan niet wachten tot het weer warmer wordt.

Elfstedentocht
Over de kans op een Elfstedentocht zijn de verwachting laag gespannen. Ruim eenderde denkt dat de tocht der tochten dit jaar nog gehouden gaat worden. Tweederde verwacht dat het er ook dit jaar niet van gaat komen.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd onder 20.000 leden van het EénVandaag Opiniepanel. De uitslag is gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur. In de uitzending van EÉNVANDAAG van vanavond aandacht voor de uitslag van het onderzoek.

Onderwerp onder voorbehoud.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl




EenVandaag