Ingezonden persbericht

Leiden, 8 Januari 2009

Dolphin Fund geeft 1,5 ton weg voor bescherming dolfijnen

In het kader van het VN Jaar van de Dolfijn hebben Kust & Zee en het Dolphin Fund 150.000 euro opgehaald voor de bescherming van dolfijnen en walvissen. Met name dolfijnen zijn in moeilijkheden. Meer dan een kwart miljoen dolfijnen sterven elk jaar als gevolg van overbevissing van de zee, bijvangst in visnetten, vervuiling of onderwatergeluid zoals marine sonar.

Dolphin Fund is in 2007 door Kust & Zee opgezet als een internationaal samenwerkingsverband van natuurorganisaties, overheden en bedrijfsleven. De partners ondersteunen de doelen van het VN Jaar van de Dolfijn en de VN verdragen voor zeezoogdieren, en bewustwording over de zee.

Van de anderhalve ton dat opgehaald is wordt een derde van het bedrag besteed aan een controlesysteem voor dolfinaria in de hele wereld. Helaas gaan niet alle dolfinaria even goed met de dieren om; sommige betrekken dolfijnen uit landen waar dieren in het wild worden gevangen in bloedige slachtpartijen. Een andere bijdrage gaat naar een controlesysteem voor walvistoerisme, om ervoor te zorgen dat walvissen niet worden opgejaagd voor mooie foto's. Deze beide controlesystemen worden ontwikkeld met internationale walvisdeskundigen en touroperators.

Met nog eens een derde wordt materiaal gemaakt voor educatie en voorlichting: lespakketten, boeken, brochures, folders en posters. Maar ook worden pakkende presentaties gegeven bij verenigingen, scholen en bedrijven. In maart 2008 is een congres gesteund van de Europese Zeezoogdierenvereniging ECS, in Egmond aan Zee. Ook wordt er bijgedragen aan de aandacht voor de jacht op dolfijnen in landen als Far Oer, Japan en Cuba.

Andere bijdragen gaan rechtstreeks naar Afrika. In samenwerking met het VN Milieuprogramma UNEP wordt dolfijnvriendelijke vistuig geschonken aan Keniaanse vissers, waardoor de bijvangst van dolfijnen wordt verminderd. In Marokko, nabij de Straat van Gibraltar, wordt een klein dolfijnenreservaat gesteund.

Om bijvangst van dolfijnen te voorkomen moeten er betere 'pingers' worden ontwikkeld. Dit zijn apparaatjes die aan visnetten bevestigd worden en ultrasone geluiden uitzenden, waardoor dolfijnen uit de buurt blijven. Voor dit project wordt samengewerkt met het Delftse bedrijf Save Wave, wetenschappers en vissers.

Ook voor de Nederlandse kust zwemmen dolfijnen, dit zijn meestal bruinvissen.

De nieuwe ambassadrice van het Dolphin Fund Miss Nederland 2008, Deniz Akkoyun heeft een cheque ter waarde van ¤10.000,- aan SSOS Dolfijn Harderwijk overhandigt.

Van het bedrag kan de stichting onder andere medicijnen, droogpakken, hangmatjes/drijfvesten voor dolfijnen, een thermometer en een speciale weegschaal aanschaffen.

Dolphin Fund initieert in samenwerking met UNEP-CMS - Het Verenigde Naties Milieuprogramma voor Zeezoogdieren - oplossingen die bijdragen aan de beescherming van walvissen en dolfijnen. Dolphin Fund is in 2007 door Kust & Zee opgezet als een internationaal samenwerkingsverband van natuurorganisaties, overheden en het bedrijfsleven. De partners ondersteunen de doelen van het VN Jaar van de Dolfijn en de VN verdragen voor zeezoogdieren, en bewustwording over de zee. Ook ondersteunen ze projecten voor het behoud van zeezoogdieren en hun leefomgeving.

Het Dolphin Fund krijgt geen overheidssubsidies en is volledig afhankelijk van particulieren en bedrijven. De belangrijkste partners in Nederland zijn: TUI Nederland, KRAS en Norgine. Dolphin Fund blijft fondsen werven voor dolfijnen en walvissen en werkt samen met bedrijven (met name in het toerisme), vissers, wetenschappers en de overheid.