Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

KNMG: overname Vlietland ziekenhuis niet zonder risico's

Utrecht, 8 januari 2009 - Artsenorganisatie KNMG plaatst kanttekeningen bij de overname van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam door een coöperatie waarin zorgverzekeraar DSW een belangrijk aandeel heeft. De KNMG vindt dat binnen een dergelijke constructie de professionele autonomie van de hulpverleners en de privacy van patiënten gewaarborgd moeten zijn. Ook vindt de KNMG dat concurrerende zorgverzekeraars in staat moeten blijven zorg bij dit ziekenhuis te contracteren, en dat patiënten die bij DSW verzekerd zijn de vrijheid moeten hebben om naar een ander ziekenhuis te gaan zonder daarvoor te hoeven bijbetalen. De KNMG is er vooralsnog niet van overtuigd dat deze zaken in deze constructie voldoende worden gewaarborgd.

Binnen de gereguleerde marktwerking in Nederland is sprake van een evenwicht tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders, die te onderscheiden taken hebben met betrekking tot de beheersing van kosten en de kwaliteit. Dit evenwicht kan verstoord raken in de gekozen constructie in het Vlietland Ziekenhuis, nu de zorgverzekeraar mede verantwoordelijk wordt voor het zorgaanbod. De KNMG vindt dat dit noodzakelijke evenwicht bewaard moet blijven.

De DSW voorzitter verzekert in de media dat men de belangen van consumenten primair stelt en dat de gekozen constructie transparant is. De KNMG is daarvan vooralsnog niet overtuigd en ziet graag dat deze uitspraken worden omgezet in concrete afspraken en waarborgen.

Noot voor de redactie,