European Union



Brussel, 8 januari 2009

Concentraties: Commissie zet licht op groen voor overname Oleon door Diester Industrie

De Europese Commissie heeft de geplande overname van de Belgische oleochemieproducent Oleon door de Franse biodieselproducent Diester Industrie onderzocht. Na toetsing aan de EU-concentratieverordening kwam de Commissie tot de conclusie dat de transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) niet significant zal belemmeren.

Diester Industrie produceert en verkoopt hoofdzakelijk biodiesel. Zij staat onder de zeggenschap van de Franse financiële holding Sofiprotéol, die zelf voornamelijk actief is in de productie van oliezaden en eiwithoudende gewassen en op daarmee verband houdende markten, zoals die voor oleochemicaliën of plantaardige oliën. Oleon produceert een hele reeks oleochemicaliën, waaronder ook biodiesel. Biodiesel is een dieselbrandstof die wordt verkregen uit plantaardige oliën of dierlijke vetten; het dient vooral om in beperkte hoeveelheden te worden bijgemengd in minerale diesel.

De activiteiten van Sofiprotéol en Oleon overlappen elkaar vooral bij de productie en verkoop van biodiesel en glycerine, een nevenproduct van biodiesel. Glycerine wordt hoofdzakelijk in geraffineerde vorm verkocht aan farmaceutische en cosmeticabedrijven.

Uit het onderzoek van de Commissie is gebleken dat Oleons verkopen van biodiesel beperkt in omvang zijn en dat er op die markt talrijke andere aanbieders actief zijn. Op de markt voor geraffineerde glycerine is Sofiprotéol (via een van haar dochterondernemingen) een nieuwkomer met een beperkt marktaandeel. Bij haar onderzoek constateerde de Commissie dat glycerine een nevenproduct van uiteenlopende chemische activiteiten is en dat de fusieonderneming nog felle concurrentie zou blijven ondervinden van heel wat oleochemische bedrijven. Ten slotte is uit het onderzoek van de Commissie gebleken dat de fusieonderneming niet in een positie zou zijn om voor concurrerende producenten van geraffineerde glycerine de toegang tot de ruwe, niet-geraffineerde glycerine te blokkeren.

Meer informatie over deze zaak is beschikbaar op de volgende website:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m107.html#m_5 388