Politie Hollands Midden
Politie Hollands Midden

Postbus 4240 Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp Bureau Communicatie Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459305


Datum: 8 januari 2009

---


Eerste huisverbod in Hollands Midden

Regio / Gouda - In de politieregio Hollands Midden is deze week het eerste huisverbod opgelegd. De burgemeester van Gouda legde deze maatregel op aan een inwoner van die gemeente. Deze man werd zondag 4 januari door de politie aangehouden voor het mishandelen van zijn vrouw. Het huisverbod is een nieuwe maatregel om huiselijk geweld aan te pakken.

Het tijdelijk huisverbod
Huiselijk geweld is een serieus probleem. Politie, gemeenten en zorginstellingen zetten extra in om dit probleem aan te pakken. Sinds 1 januari jl. kan de burgemeester in ernstige gevallen een huisverbod opleggen. Het houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in de eerste instantie tien dagen zijn woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met zijn partner of de kinderen. Als na die tien dagen nog steeds sprake is van dreiging, dan kan het huisverbod worden verlengd met nog eens achttien dagen. De afkoelingsperiode wordt gebruikt om hulpverlening op gang te brengen. De politie handhaaft het huisverbod. Houdt de pleger van het geweld zich niet aan de afspraken dan kan een gevangenisstraat van maximaal twee jaar worden opgelegd.

Hulp tijdens huisverbod
Veiligheid bieden is niet het enige doel van de nieuwe Wet Tijdelijk Huisverbod. Het is ook nadrukkelijk de bedoeling om tijdens het huisverbod de zorg op gang te brengen. Op het moment dat het huisverbod wordt opgelegd komt er ook direct een hulpverlener ter plaatse. Zij informeren zowel de uithuisgeplaatste, als ook de achterblijvende partner en de kinderen over de hulp waar ze op kunnen rekenen in de periode van het huisverbod. Deze hulp bestaat minimaal uit een aantal persoonlijke gesprekken met alle betrokkenen afzonderlijk. In deze gesprekken worden afspraken gemaakt voor verdere zorg na het huisverbod.


Noordwijkerhout Politiefunctionaris gewond tijdens verkeerscontrole
Een agent van het Regionaal Verkeershandhavingsteam van Politie Hollands Midden is donderdagmorgen 8 januari gewond geraakt tijdens een verkeerscontrole op de Provincialeweg N206. Politiemedewerkers hadden een 49 jarige automobilist uit Rijnsburg staande gehouden vanwege het niet dragen van de gordel en vroegen hem om een rijbewijs. De bestuurder had echter geen rijbewijs of een ander identiteitsbewijs bij zich. De bestuurder werd in de gelegenheid gesteld om het rijbewijs thuis op te halen en het te komen laten zien. Hier wilde hij niet aan meewerken en werd aangehouden. Toen agenten hem wilden aanhouden, reed hij weg. Een agent van het team werd door de auto over een afstand meegevoerd. De bestuurder is hierop gestopt en aangehouden. De agent werd overgebracht naar het LUMC waar onder meer een gekneusde heup werd geconstateerd. De agent is inmiddels weer thuis. De recherche en verkeersondersteuning van politiekorps Haaglanden doet onderzoek naar het ongeval. De Rijnsburger is inverzekeringgesteld en wordt voorgeleid aan justitie.


Schoonhoven Fietsers bekeurd
De politie heeft donderdag 8 januari 12 fietsers bekeurd voor het fietsen in de als voetgangersgebied aangewezen Lopikerstraat. Winkelend publiek en winkeliers storen zich aan dit onveilige gedrag van de fietsers. De politie besloot te gaan handhaven en zal dat de komende tijd blijven doen.

In de vroege morgen lette de politie op de Buiten de Veerpont op het voeren van de juiste fietsverlichting. De politie bekeurde 23 fietsers die hun verlichting niet in orde hadden. Ook op dit punt zal de politie blijven controleren.


----------------------------------------- einde middagberichten -------------------------------------------------

---

---- --


Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326