Gemeente Delft

Parkeersituatie in Delft moet duidelijker

Het college stelt de gemeenteraad voor om de parkeersituatie in de parkeergebieden in de schil rond de binnenstad duidelijker te maken. Op basis van een evaluatie wil het college naar uniforme bloktijden (dat zijn de tijden waarbinnen automobilisten betaald moeten parkeren of met een vergunning of bezoekerskaart). Ook wil het college de mixparkeergebieden (waar zowel vergunninghouders als bezoekers kunnen parkeren) duidelijker begrenzen. Om de overlast in de overloopgebieden te beperken wil het college de gebiedsgrenzen voor het gereguleerd parkeren logischer trekken. Het college stelt de raad daarom voor om straten toe te voegen aan het gereguleerd parkeergebied.

Wethouder Anne Koning signaleert dat bestaande parkeerregelingen niet altijd helder zijn: "Ondanks correcte bebording ontstaan soms onduidelijke situaties, met name voor bezoekers aan onze stad. Zo zorgen de wisselende bloktijden in elk parkeergebied voor verwarring en soms is ook de begrenzing van de mixparkeergebieden onduidelijk. Van dit laatste is de Spoorsingel een voorbeeld. Ook is de bezettingsgraad nu al hoog in een aantal straten die net buiten het huidige vergunninggebied vallen en is te verwachten dat dit op meer plekken zal gebeuren. De parkeeroverlast die bewoners van deze overloopgebieden voelen komt doordat gebiedsvreemde parkeerders hier parkeren. De problematiek rond de Vermeerstraat is hiervan het meest sprekende voorbeeld. Afgelopen jaar hebben bewoners van deze straat de parkeersituatie aangekaart en het gemeentebestuur gevraagd om hun straat tussentijds toe te voegen aan het gereguleerd gebied."

Het college heeft besloten om voorstellen te doen die de situatie in het huidige gereguleerde gebied verhelderen. Zo stelt het college voor om uniforme bloktijden in te voeren in parkeergebieden met een vergelijkbare parkeerproblematiek in de schil rond de binnenstad. Ook is het voorstel om de grenzen van mixparkeergebieden te verduidelijken.

Om de overlast in de overloopgebieden te beperken wil het college de grenzen van het gereguleerde gebied logischer trekken. Het college doet de gemeenteraad daarom voor de verschillende gebieden voorstellen om straten toe te voegen aan het gereguleerde gebied. Het gaat daarbij om straten die nu al een hoge parkeerdruk kennen of waar dit in de toekomst te verwachten valt. Ook is het voorstel om gereguleerd parkeren in te voeren op het voorterrein bij begraafplaats Jaffa. Hiermee wil het college voorkomen dat bezoekers aan deze begraafplaats niet kunnen parkeren omdat bezoekers aan de TU deze parkeerplaatsen bezet houden.

Noot voor de redactie (