KEMA onderzoekt voor team Obama invloed slimme netten op werkgelegenhe

08/01/2009 20:02

KEMA Nederland B.V.

Onderzoek KEMA namens GridWise Alliance wijst op forse banengroei in de VS dankzij invoering 'smart grids'

Arnhem, 9 januari - Onderzoek van KEMA toont aan dat invoering van smart grids-technologieën in de VS tot een toename van 280,000 directe banen zal leiden. Het onderzoek is uitgevoerd namens GridWise Alliance, een Amerikaans publiek-privaat platform rondom het thema 'smart grids' of 'slimme netten'. Het transitieteam van aankomemd president Barack Obama heeft GridWise Alliance verzocht het aantal banen te becijferen dat ontstaat door overheidsinvesteringen in smart grids. KEMA adviseert sinds begin 2008 het Amerikaanse Ministerie van Energie over smart grids.

Het rapport 'The US Smart Grid Revolution: KEMA's Perspective for Job Creation', toont ook aan dat een investering van US$ 16 miljard in de komende vier jaar om smart grids te stimuleren als een katalysator werkt voor aanverwante smart grids projecten, oplopend tot US$ 64 miljard. Daarnaast zal een vooralsnog niet te kwantificeren, maar substantieel aantal indirecte banen ontstaan. Van de 280.000 nieuwe directe banen zullen eind 2009 al meer dan 150,000 gecreëerd zijn.

Aankomend president Obama en verschillende leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben meermaals verklaard smart grids als een economische aanjager te zien. Onderdeel van het economische plan van Obama is een verdere verschuiving naar schone energie en de creatie van 5 miljoen nieuwe 'groene' banen.

Het rapport is beschikbaar op: http://www.kema.com/consulting services/cross sector/INC/smart grid revolution whitepaper/index.asp.

Reactie Pier Nabuurs:

'Er is toenemende consensus in zowel Europa als de VS dat smart grids de basis vormen voor een toename van duurzame energie en dus onlosmakelijk verbonden zijn met de internationale klimaat- en duurzaamheidsdoelen. De duurzaam, centraal en decentraal opgewekte energie, die ook nog fluctueert - of het nu van windmolens, zonnepanelen of uit biomassa komt - moet immers wel inpasbaar zijn in de netwerken. We zijn dus erg verheugd dat wij dit onderzoek namens GridWise voor het transitieteam van aankomend president Barack Obama hebben mogen verrichten.'

Over GridWise Alliance

Opgericht in 2003, bestaat GridWise Alliance (www.gridwise.com) inmiddels uit 75 organisaties. Deze organisaties uit onder meer de energie-, IT-, technologie- en onderzoekssector richten zich op een geïntegreerd elektrisch systeem teneinde energie efficiënter en kosten-effectiever op te wekken, te distribueren en te gebruiken. Leden zijn onder meer ABB, Alcatel-Lucent, British Columbia Institute of Technology, Cisco, Computer Sciences Corporation, Duke Energy, Florida State University, General Electric, Google, IBM, KEMA, Lockheed Martin, Sharp Laboratories, Siemens Power transmission & Distribution en Washington State University.

Over KEMA

KEMA (www.kema.com), dat is opgericht in 1927, is een zelfstandig kennisbedrijf dat wereldwijd actief is in de energieketen en gespecialiseerd in hoogwaardige dienstverlening op het gebied van business & technische consultancy, operationele ondersteuning, metingen & inspecties, en testen & certificatie. Als onafhankelijke organisatie, adviseert en ondersteunt KEMA zowel overheidsorganisaties als producenten, leveranciers en eindgebruikers van energie. Bovendien certificeert KEMA producten, systemen en personen voor een breed scala aan opdrachtgevers. Bij KEMA werken 1.800 professionals, verspreid over 20 landen wereldwijd.





http://www.kema.com