Documentairemakers en Marc Sluszny vanaf donderdag op zoek naar de witte haai

07/01/2009 14:33

BREEDBEELD

De documentaire "Sharkwise" gaat op zoek naar het ware gezicht van de witte haai. Avonturier Marc Sluszny vertrekt op donderdag 8 januari samen met de cameracrew naar Mozambique en Zuid-Afrika om er te zwemmen met de meest gevreesde roofdieren van de oceaan. Om 20u stapt het team in het station Brussel-Zuid op de Thalys richting de luchthaven van Parijs.

Haaien hebben al eeuwenlang een reputatie van hersenloze menseneters. Maar klopt dat beeld wel? Het productiehuis Entourage wil feit en fictie van elkaar onderscheiden in de documentaire "Sharkwise". Zo blijkt bijvoorbeeld dat haaien totaal niet reageren op de aanwezigheid van menselijk bloed in het water. In avonturier Marc Sluszny heeft Entourage de ideale partner gevonden om de theorie aan de praktijk te testen. Gedurende anderhalve maand heeft hij zich voorbereid om te zwemmen met de grote witte haai.

Nu zijn zowel Marc Sluszny als de onderwatercameramannen klaar voor het grote werk. Donderdag stappen ze de trein richting de luchthaven Charles De Gaulle in Parijs. Van daaruit gaat het naar de ongerepte duikspot Zavora in Mozambique, waar de ploeg zal proberen in interactie te treden met onder andere stierhaaien, koperhaaien, walvishaaien en de beruchte tijgerhaai. Via de Zuid-Afrikaanse havenstad Durban trekt het team naar Struisbaai bij Kaapstad, waar Marc de ultieme test zal aangaan: zwemmen met de grote witte haai, buiten de kooi!

De documentaire wordt volledig gedraaid in high definition en zal worden aangeboden aan zowel binnenlandse als buitenlandse distributeurs. Voor de onderwaterbeelden doet het team beroep op het Antwerpse collectief Aquacam, dat HD beelden kan maken tot een diepte van 150 meter. Een korte teaser van de documentaire kan je nu al bekijken op www.sharkwise.be.

Marc Sluszny is een avonturier in hart en nieren. Bij elke uitdaging probeert hij zijn eigen grenzen te verleggen. Ondertussen heeft Marc het wereldrecord bungeejumpen vanuit een luchtballon op zijn naam staan, werd hij kampioen skysurfing, is hij houder van het hoogterecord zweefvliegen en maakte hij deel uit van de Olympische schermploeg. Dit jaar, in september, dook hij nog naar het wrak van de HMHS Britannic op zoek naar het mysterie dat het schip kelderde naar een diepte van 120 meter.

Om zich voor te bereiden op de expeditie trok het team eind november al naar de Rode Zee in Egypte. Zowel Marc Sluszny als de twee onderwatercameramannen leerden er van de gerenommeerde haaienexpert Erich Ritter hoe ze zich moeten gedragen als er een haai in de buurt is. De dieren blijken namelijk sterk te reageren op de lichaamstaal van de mens.

Praktisch:

Datum: 8 januari 2009

Uur: 20u00

Plaats: Station Brussel-Zuid

Contact:

Ter plaatse:

Stefaan Ledeganck

+32 479 57 98 62

In België:

Denis De Marre

+32 474 98 96 79

denis@entourage.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel