Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Boerhaavelezing 9 januari 2009 door prof. dr. A. Cerami

Publicatiedatum: 2 januari 2009 | NIEUWSBERICHT Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg, Research, Onderwijs en opleidingen, Werken bij

In verband met zijn gasthoogleraarschap in het kader van de LUF-Boerhaave-leerstoelen, verzorgt prof. dr. Anthony Cerami op 9 januari a.s. de Boerhaavelezing, waarmee hij zijn tijdelijke leerstoel officieel aanvaardt. Anthony Cerami is te gast bij de afdeling Nierziekten. De titel van de lezing luidt:

"A thirty years odyssey to understand cachexia"

Cachexie is door afweerstoffen veroorzaakte extreme vermagering, zoals die optreedt in de terminale fase van chronische ziekten.

Cerami heeft aan de basis gestaan van enkele grote doorbraken in de geneeskunde van de laatste decennia. Zo ontdekte hij een stof waarmee de insulinebehoefte van diabetespatiënten te bepalen is. Ook is hij de ontdekker van het cytokine TNFa, dat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van ontstekingen. Daarmee werd de weg geopend voor nieuwe behandelingen van chronische ontstekingsziekten.

Verder is Cerami bekend van zijn onderzoek naar het weefselbeschermende effect van erythropoëtine, beter bekend als epo. Op dit gebied zal hij tijdens zijn gasthoogleraarschap verder onderzoek doen. Doel is om in de toekomst te komen tot een geneesmiddel dat een beschermend effect heeft op organen als er tijdelijk minder zuurstof beschikbaar is.

De Boerhaavelezing vindt plaats op 9 januari om 16.15 uur in de Burumazaal van Gebouw 3 van het LUMC. U bent van harte welkom. Voorafgaand reikt prof. dr. F.C. Breedveld de Boerhaavepenning en een oorkonde uit aan prof. Cerami. Na afloop is er gelegenheid om na te praten met een hapje en een drankje. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Nierziekten, mevrouw M. Lobbezoo, telefoon 071 526 21 69.