Partij van de Arbeid

Integratie komt van twee kanten

09-01-2009 02:22

Het komende congres van de PvdA staat in het teken van integratie. PvdA.nl vroeg daarom enkele leden naar hun mening over integratie. Dit keer Roy Bouten, financieel adviseur en gemeenteraadslid in Horst en Maas: Pas als integratie van twee kanten komt, heeft het kans van slagen.

Integratie komt van twee kanten
Integratie betekent voor mij dat iedereen die hier leeft met elkaar samenleeft, en dat iedereen zich aanpast aan elkaar. Dat is een proces dat van twee kanten moet komen. Het moet iemand van allochtone afkomst ook mogelijk worden gemaakt zich aan te passen. Dat lukt niet als hij op straat met de nek wordt aangekeken. Pas als integratie van twee kanten komt, heeft het kans van slagen.

Ik heb een paar maanden in Marokko gestudeerd. In het begin ben je blij dat je s avonds op de MSN weer even Nederlands kan praten of een Engels filmpje kunt kijken en je gaat om met andere Nederlanders. Maar als je door de lokale bevolking bijna dagelijks wordt uitgenodigd om te komen eten, ga je je er meer en meer thuis voelen, de taal spreken en nodig je ook hen op jouw beurt uit. Dat is het punt dat je gaat samenleven en integreren. Er moet dan van beide kanten wil aanwezig zijn.

Ik maak me zorgen omdat veel mensen helemaal niet willen dat er geïntegreerd wordt. Ze staan niet open voor de multiculturele samenleving. Maar er is geen keus: we zitten nu eenmaal midden in die samenleving. Dat mensen polariseren en bijvoorbeeld het gedrag van een paar moslimextremisten gemeengoed maken van alle moslims, zie ik als een grote bedreiging. Mensen als Geert Wilders zijn hier debet aan en maken het van kwaad tot erger.

Integratie gebeurt lokaal
In Horst en Maas hebben we al jaren te maken met de aanwezigheid van vele arbeidsmigranten, voornamelijk uit Polen. De gemeente heeft beleid vastgesteld, waarbij is gekozen om de arbeidsmigranten die zich hier vestigen te helpen om ook echt deel te gaan uitmaken van de samenleving. Ze worden niet allemaal bij elkaar gehuisvest, maar verspreid door de gemeente. Zelf heb ik te maken met een pilot op dit gebied. Door samenwerking tussen onder andere woningcorporaties en uitzendbureaus komen migranten die hier drie maanden zijn, hier langer dan een jaar willen blijven en Nederlands willen leren, in aanmerking voor huisvesting. Bijvoorbeeld bij mij in de portiekflat.

Ze worden begeleid en gestimuleerd om mee te doen, bijvoorbeeld in hun woonomgeving en daardoor in sportclubs, winkels, cafés, kortom overal waar we integratie echt merken. Het traject loopt net, maar ik ben ervan overtuigd dat de aanpak zoals we die in Horst aan de Maas kiezen, de enige aanpak is die werkt: integratie gebeurt op lokaal niveau! En de nadruk moet dan ook liggen lokale initiatieven. Door dit beleid merken we in Horst aan de Maas en de regio Noord Limburg dat arbeidsmigranten geen probleem, maar een kans leveren!

De toon van de resolutie
Met de inhoud van de resolutie over integratie ben ik het in grote lijnen eens. Zo is er veel aandacht voor emancipatie. Het is de rol van de PvdA om bruggen te bouwen en de integratie te faciliteren. Alleen de toonzetting van de resolutie vin ik eng; het lijkt wel of de partij haar best doet rechts gevonden te worden. Zo breek je bruggen juist af. In de resolutie staat: De overheid kan een brug bouwen over een rivier, maar niet tussen u en uw buurman. Dat moet u zelf doen. Het Nederland dat de Partij van de Arbeid voor ogen staat is een land waar deze bruggen geslagen zijn. Waar iedereen zegt: Dit is ons land. En wij zijn van dit land. Vooral van die laatste zin word ik bang. Voor mij zou Nederland een land moeten zijn waar we allemaal zeggen. Dit is ons land. En dit land staat open voor iedereen die zich er thuis voelt en rekening houdt met ieder ander die zich er thuis voelt.

Roy heeft een Integratie is gemeen(schaps)goed hyves. Deze hyve heeft als doel om met elkaar in discussie te gaan over dat waar integratie volgens Roy over gaat en wat het doel moet zijn: Samen leven in een mooi en tolerant land met respect voor elkaar!

Ga naar de Hyves-pagina >