Nivra

NIVRA past beroepsregels over groepsaccountant niet aan

Het NIVRA, de beroepsorganisatie van registeraccountants, heeft besloten de beroepsregels inzake de groepsaccountant niet aan te passen. Dit besluit is genomen naar aanleiding van een eerdere uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) over de groepsaccountant van Ahold. Wel heeft de beroepsorganisatie een praktische handleiding voor accountants uitgebracht, in de vorm van een zgn. Audit Alert. Daarin benadrukt het NIVRA de eindverantwoordelijkheid van de groepsaccountant bij de controle van de jaarrekening.

`Het NIVRA heeft op basis van de uitspraak gekeken naar de regelgeving en mogelijke gevolgen voor de beroepspraktijk', zegt Rob Bosman, directeur vaktechniek van het NIVRA. `De bestaande beroepsregels zijn adequaat. Ze geven de nodige aanwijzingen aan de accountant om zijn functie als groepsaccountant in te vullen. Hij kan daarbij gebruik maken van het werk van andere accountants, maar moet zelf vaststellen of dat werk goed is uitgevoerd. Ook kan de groepsaccountant besluiten om aanvullende werkzaamheden uit te voeren.'

De groepsaccountant moet voldoende aanwijzingen geven bij de door accountants van groepsonderdelen uit te voeren werkzaamheden. Hij dient daarbij te wijzen op onafhankelijkheidseisen en specifieke verplichtingen op basis van Nederlandse wetgeving, aldus de handleiding van het NIVRA.

* > download Audit Alert Nr. 21: Optreden als groepsaccountant
* > download ISA 600 revised and redrafted