Gemeente Utrecht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN

3 Vragen van de heer P. Zwanenberg en J.L. Ravesteijn

(ingekomen 9 januari 2009)


Op 16 december werd een informatie avond gehouden in het Vechthuis over de Startnotitie Ring Utrecht. GroenFront! had middels een persbericht aangekondigd hierbij aanwezig te zijn. Wij hebben vernomen dat de Utrechters die namens GroenFront! deze avond wilden bezoeken in eerste instantie de toegang door de politie is geweigerd. Pas na tussenkomst van een medewerker van Rijkswaterstaat mochten ze uiteindelijk wel naar binnen. De politie heeft bij één van de mensen van GroenFront! bij binnenkomst om zijn ID-bewijs gevraagd. Deze persoon heeft dat geweigerd, omdat hij vond dat de politie daar geen aanleiding toe had. Er ontstond een woordenwisseling waarna de jongen tegen de grond werd gewerkt en vervolgens is gearresteerd. De andere GroenFront! Mensen hebben vervolgens wel de informatie-avond bezocht. GroenLinks denkt dat met het verzet tegen aspecten van de Startnotitie de politie op deze manier meer dan de helft van de stad kan gaan vragen naar zijn/haar ID bewijs en dat lijkt ons onwettig en onwenselijk.

Dit incident leidt bij de GroenLinks fractie tot de volgende vragen:

1. Is het College op de hoogte van dit voorval op 16 december. Wat is de visie van het College over het gebeuren op die avond?
2. is het college het met ons eens dat informatie avonden over de Startnotitie Utrecht voor iedereen toegankelijk moeten zijn?
3. Zo ja, wat vindt zij van het optreden van de politie om mensen de toegang te willen ontzeggen?
4. Vragen naar een ID bewijs mag niet zomaar. Hier lijkt dat wel nogal gratuit te zijn gebeurd wat heeft geleid tot een escalatie. Is het college het met ons eens dat het vragen naar een ID bewijs hier niet gepast was en de arrestatie buitenproportioneel?
5. Wat gaat het college doen om dit soort avonden echt vrij toegankelijk te maken voor iedereen dus ook voor mensen van wie je vermoedt dat ze tegenstander zijn van de plannen?


BIJLAGE

Bewoners Thomas à Kempisplantsoen binnen jaar weg
Gepubliceerd: 2008-12-25
door: Stadsredactie WdH


De 120 woningen van Mitros aan het Thomas à Kempisplantsoen worden gesloopt. De bewoners ontvingen inmiddels een urgentieverklaring en hebben tot december 2009 om met voorrang een andere woning te vinden.

Volgens de woordvoerder van Mitros wilden de bewoners graag een urgentieverklaring omdat ze dan nu al kunnen uitzien naar vervangende woonruimte met de bijbehorende urgentie en verhuisvergoeding van ruim 5000 euro. Bewoners van de flats van Portaal langs de Thomas à Kempisweg hebben geen urgentieverklaring ontvangen.

Van die twee flats blijkt een halve flat eigendom van Mitros, de rest is van Portaal. Mitros mocht deze halve flat meenemen in hun draagvlakonderzoek naar sloop of renovatie. Portaal gaf nog geen uitsluitsel of er bij hun huurders wel animo is voor sloop. Het is technisch amper mogelijk om een halve flat te slopen.

Mitros laat weten nog geen afgerond nieuwbouwplan te hebben voor het gebiedje dat omsloten is door drukke wegen. Volgens hun woordvoerder creëert de gemeente een verkeersriool om de woningen heen waardoor het lastig is een plan te bedenken in de taartpunt tussen spoor, Verlengde Vleutenseweg en Thomas à Kempisweg.


---- --