Ingezonden persbericht


Persbericht

Milieuorganisatie Reinwater gaat verder als profit-organisatie; werkzaamheden van Stichting Reinwater worden overgenomen door Triple E; Triple E vormt een nieuw kenniscentrum voor 'Water en samenleving', met als speerpunten: educatie, economie en participatie.

Met ingang van 1 januari 2009 zijn de werkzaamheden van Stichting Reinwater overgenomen en voortgezet door Kenniscentrum Triple E te Arnhem. Dit zijn bestuur en directie van Reinwater en directie van Triple E op 24 december 2008 overeengekomen. Stichting Reinwater kwam in acute problemen toen het ministerie van Verkeer en Waterstaat in oktober 2008 besloot dat de aangevraagde subsidie voor de periode 2009-2013 niet zou worden verleend. De reden daartoe had onder meer betrekking op het ontbreken van een eigen, gebonden, achterban, hetgeen door de politiek als strikte voorwaarde wordt gesteld bij het verlenen van subsidie. Het feit dat Reinwater o.a. door samenwerking met andere belangenorganisaties, als ANWB, Natuurmonumenten en Sportvisserij Nederland een zeer groot bereik heeft, werd niet zwaar genoeg bevonden.

Reinwater voert niet alleen al 35 jaar campagnes, maar geeft even zo lang educatie en voorlichting op het gebied van duurzaam waterbeheer. Zij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan het huidige waterbeleid en de zichtbare resultaten daarvan in de verbetering van de waterkwaliteit. Vrijwel overal in Nederland kan tegenwoordig weer veilig gezwommen worden. Ook in het internationale, Europese circuit is Reinwater een belangrijke speler, altijd 'in' om nieuwe onderwerpen en ontwikkelingen op creatieve wijze op gang te brengen.

De kern van Reinwater's activiteiten van dit moment is nog steeds het onderwijs aan scholieren van lager en voortgezet onderwijs op de twee schepen, de ms. Reinwater en de Watervlo, aangevuld met publiekscampagnes, ook met inzet van de schepen en met allerhande participatie bevorderende activiteiten. Het is de laatste tijd steeds duidelijker geworden, dat het nieuwe waterbeleid alleen gerealiseerd kan worden als de maatschappelijke betrokkenheid van burgers en bedrijven hoog is. Op dat vlak heeft Reinwater steeds een gezichtbepalende positie ingenomen en veel teweeg gebracht. Daar lag en ligt het hart van Reinwater.

Om ondanks de teruglopende inkomsten toch zoveel mogelijk het gedachtegoed en de maatschappelijk relevantie van Reinwater te continueren is het bestuur van Stichting Reinwater ingegaan op het aanbod van Triple E om de educatie- en participatie activiteiten van Reinwater over te nemen. Concreet houdt dit als eerste stap in, dat vier medewerkers en de twee schepen worden ondergebracht binnen het cluster 'Water en samenleving' dat Triple E daartoe heeft opgezet. Voor twee medewerkers wordt per direct een vervangende werkplek gezocht. Triple E is verantwoordelijk voor de uitvoering en afronding van de lopende projecten en zal voor de afhandeling van alle voorkomende verplichtingen samenwerken met de huidige directeur van Reinwater. Zolang als noodzakelijk blijft Reinwater daartoe nog bestaan, maar uiterlijk medio 2009 moet de algehele afronding en doorstart onder de vleugels van Triple E een feit zijn. Ook het kantoor van Reinwater aan de Vossiusstraat 20 te Amsterdam blijft behouden.

Triple E is een onafhankelijk en vernieuwend Kenniscentrum op het gebeid van natuur en economie. Met een aantal uitgaven over: 'de economie van het water' heeft Triple E inmiddels een nieuw geluid laten horen binnen de discussies over de kosten en baten van het Nederlandse waterbeheer. Door Triple E worden niet alleen nieuwe concepten bedacht en studies uitgevoerd, maar worden deze ook vertaald in concrete acties. Dat was bijvoorbeeld het geval bij het lanceren van het concept van 'de landschapsveiling', waarbij voor het eerst in de geschiedenis, burgers kunnen bijdragen aan de bescherming van het landschap door een heg of een paddepoel te adopteren of te kopen (zie www.landschapsveiling.nl). Recent heeft Triple E ook een kantoor geopend in Fribourg, Zwitserland.

Met de vorming van een kenniscentrum, dat zich richt op watereducatie en -participatie in combinatie met: 'de economie van het water', wordt een nieuwe speler gevormd in de Nederlandse watersector; een speler die als actief kenniscentrum wil bijdragen aan de noodzakelijke en gewenste veranderingen in het waterbeheer, die op stapel staan, zoals de uitvoering van het advies van de Delta-commissie. Het is voor het eerst dat de werkzaam-heden van een milieuorganisatie overgaan naar een profit organisatie, ofwel naar een commerciële omgeving, De donateurs van Reinwater is opgeroepen hun lidmaatschap over te dragen aan andere groene goede doelen. Over de voortzetting van het werk van Stichting Reinwater zullen ze op de hoogte worden gehouden middels de eigen nieuwsbrief van Triple E.