Technische Universiteit Delft

Delftse eredoctoraten voor Andre Geim en Wijbren Jouwsma

De twee eredoctoraten die de TU Delft op vrijdag 9 januari tijdens de 167e Dies Natalis uitreikt, passen bij het thema van de dag: Design & Engineering. De eerste is voor prof. Andre Geim, hoogleraar Natuurkunde aan de universiteit van Manchester. Alhoewel Geim in een fundamenteel vakgebied actief is, staat hij ook bekend om zijn meer praktisch gerichte werk. Het tweede eredoctoraat wordt uitgereikt aan Wijbren Jouwsma, directeur en mede-oprichter van het succesvolle en innovatieve bedrijf Bronkhorst High-Tech.

Het eerste eredoctoraat dat op de Dies Natalis wordt uitgereikt, is voor professor Andre Geim. Hij is hoogleraar vaste-stof fysica aan de Universiteit van Manchester en directeur van het Manchester Centre for Mesoscience and Nanotechnology. Volgens de erepromotoren prof. Leo Kouwenhoven en prof. Ekkes Brück is Geim een bijzonder productief en creatief natuurkundig onderzoeker. De promotoren: 'Zijn experimenten met diamagnetische levitatie (de zwevende kikker) en het onderzoek naar 'gekko-tape' hebben grote aandacht getrokken bij zowel leken als bij medewetenschappers.' Gekko-tape is een kleefmateriaal dat zijn werking ontleend aan de techniek die gekko's gebruiken om aan wanden te kunnen kleven.

Grafeen

'Zijn meest recente ontdekking van grafeen, een elektrongeleider met een zuiver tweedimensionale rooster en een verbazingwekkende stabiliteit, heeft ruime aandacht in de wetenschappelijke gemeenschap getrokken. In het Kavli instituut van de TU Delft wordt nu met grote inspanning aan dit onderwerp gewerkt', zeggen de promotoren. Geim heeft de ballistische Hall micromagnetometer ontwikkeld waarmee het mogelijk is geworden om magnetisch onderzoek te doen op submicron- en zelfs op nanoschaal. Hij is bovendien auteur van meer dan 130 publicaties in gerenommeerde tijdschriften, waaronder tien in Nature en Science.

Jouwsma

Het tweede eredoctoraat wordt uitgereikt aan Wijbren Jouwsma, technisch directeur en oprichter van Bronkhorst High-Tech. Erepromotor prof. Fred van Keulen: 'Tegenwoordig vinden wij het normaal dat het supermarktproduct dat wij vandaag gebruiken, niet waarneembaar afwijkt van hetzelfde product dat wij vorige week hebben gekocht. Wat wij ons als achteloze consument niet realiseren, is dat dit alleen mogelijk is als in laboratoria en industrieën nauwkeurige regeling van druk en van vloeistof- en gasstroming plaatsvindt.'

'Al zo'n dertig jaar treedt Wybren Jouwsma op als innovatief leider bij de technologische ontwikkeling van het meten en regelen van debieten. Dit eredoctoraat onderstreept de waardering voor de innovaties die onder leiding van Jouwsma op dit vakgebied tot stand zijn gekomen. Bijzonder is dat dit niet is gebeurd in een academische omgeving, maar juist in een industriële.'

Wereldwijd
Samen met Teus Bruggeman als commercieel directeur, richtte Jouwsma in 1981 Bronkhorst High-Tech op, tegenwoordig een firma die wereldwijd opereert en meer dan 300 medewerkers telt.

Van Keulen: 'Velen kennen Wybren als een inspirerende persoon, die continu op zoek is naar nieuwe concepten, openstaat voor nieuwe ideeën en zich niet laat afschrikken door mogelijke problemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Bronkhorst High-Tech met tal van technologische innovaties als eerste op de markt was. Ik noem als voorbeelden compacte thermische flowmeters, het gebruik van manifold-systemen en miniaturisatie met behulp van chipsensoren.'

Jouwsma zet zich tevens al jaren in voor technologische innovatie in Nederland. Zo is hij lid geweest van het Innovatieplatform. Daarnaast heeft hij al vele jaren een leidende rol als voorzitter van MinacNed, de brancheorganisatie die tracht de industriële impact van de nano- en microtechnologie te vergroten.



Technische Universiteit Delft