Partij van de Arbeid

Den Haag, 9 januari 2009

GESPROKEN WOORD GELDT!!

Bijdrage van Luuk Blom (PvdA) aan het Algemeen Overleg Gaza

Voorzitter,
Met de huidige geweld in en rond de Gazastrook heeft het Israël-Palestina conflict een nieuw dieptepunt bereikt. Met het aannemen van resoluties 1860 heeft de VN vannacht een helder signaal afgegeven: beide partijen moeten zo snel mogelijk tot een direct, duurzaam, en volledig gerespecteerd staakt-het-vuren komen. De internationale gemeenschap, Israël en Hamas moeten nu met alle macht werken aan het uitvoeren van deze resolutie.

Voorzitter,
Het aantal doden in en rond de Gazastrook bedraagt inmiddels zo'n 750, grotendeels aan Palestijnse zijde. Het aantal gewonden loopt in de duizenden en de humanitaire situatie in de Gazastrook is desastreus. De brief van de minister maakt hier helder melding van. Vanochtend berichtten diverse media over het besluit van de VN om alle hulpverlening in de Gazastrook stil te leggen. Aanleiding hiervoor was de beschieting van een VN-hulpkonvooi door het Israëlische leger. De PvdA fractie vindt de belemmering van de hulpverlening niet aanvaardbaar en dringt aan op internationaal onderzoek naar de beschieting van het VN-konvooi.

Voorzitter,
Het conflict bevindt zich in een verschrikkelijke geweldsspiraal. De Palestijnse bevolking heeft zwaar ter lijden onder de bezetting en onderdrukking door Israël. Een bezetting die van de Gazastrook een soort openluchtgevangenis heeft gemaakt. Hamas blijft raketten afvuren op nabij gelegen Israëlische dorpen. Op burgerdoelen dus. Hoewel het begrijpelijk is dat sommige Palestijnen inmiddels in hun uitzichtloze situatie de wanhoop nabij zijn, moet deze vorm van geweld door Hamas worden veroordeeld.

Israël verdedigt zich op haar beurt tegen de raketbeschietingen van Hamas. De Israëlische aanvallen zijn, zo laat Israël ons weten, alleen gericht tegen Hamas. Israël heeft het recht om zich tegen de voortdurende raketbeschietingen van Hamas te verdedigen, maar dient dit wel proportioneel te doen. De massale luchtaanvallen en het grondoffensief dat volgde zijn in hun uitwerking echter buitensporig -voor zover we nu kunnen beoordelen- en verdienen daarom een zelfde veroordeling als de raketbeschietingen door Hamas. Heb ik het goed begrepen dat de minister dit oordeel inmiddels ook deelt? Uit antwoorden op vragen van Van Dam kan ik namelijk niet anders opmaken dan dat de Secretaris-generaal van de VN Israël veroordeelt voor het gebruik van excessief geweld bij haar aanvallen op de Gazastrook en dat de minister dit oordeel van Ban Ki-moon deelt.

Voorzitter,
De beschieting door Israël van de VN-school in Gazastad, afgelopen dinsdag, betekende de dood van tientallen onschuldige Palestijnse burgers. Een regelrecht drama. De PvdA is dan ook voorstander van internationaal onderzoek naar deze beschietingen en is tevreden met de steun die Nederland aan dit internationaal onderzoek geeft. De waarheid over de omstandigheden van deze beschieting moet zo snel mogelijk boven tafel komen.

Voorzitter,
Het geweld van beide partijen tegen onschuldige burgers dient hard veroordeeld te worden. Zeker wanneer de Israëlische acties verband lijken te houden met de komende presidentsverkiezingen in het land. Uit angst voor de populariteit van Nethanyahu, slaan presidentskandidaten Livni en Barak nu immers keiharde oorlogsretoriek uit.

Voorzitter,
De PvdA-fractie betreurt ieder onschuldig slachtoffer, zowel aan Israëlische als Palestijnse kant. Voor de PvdA is daarom een staakt-het-vuren de eerste en grootste prioriteit. Een staakt-het-vuren moet ook verlichting bieden aan de schrijnende humanitaire situatie in de Gazastrook. De EU en Nederland zetten zich volledig in voor een staakt-het-vuren en dit verdient, en krijgt, dan ook onze volle steun. Daar waar Nederland kan bijdragen aan het uitvoeren van de vannacht aangenomen VN-resolutie, moet het hierin alle zeilen bijzetten. Verder bloedvergieten moet simpelweg voorkomen worden.

Een staakt-het-vuren moet ook de opmaat zijn voor het hervatten van het vredesproces. Met alleen een bestand zijn we er niet. Om een duurzaam bestand te bereiken, is het noodzakelijk om direct met alle relevante partijen te praten. Dus ook met Hamas. De PvdA draagt dit standpunt al langer uit en herhaalt het nu: gesprekken met Hamas zijn nu harder nodig dan ooit.

Voorzitter,
Wat de PvdA-fractie betreft, worden de gesprekken tussen de EU en Israël over intensivering van de onderlinge relatie, tijdelijk bevroren. De situatie in Israël en de Gazastrook is er momenteel in de verste verte niet naar om op nu op gewone voet hiermee verder te gaan. Tot nader order bevriezen dus.

Voorzitter,
Dan het voorstel van Nederland en Denemarken voor een EU-missie aan de grens van Egypte en de Gazastrook. De PvdA staat positief tegenover een mogelijke rol van Nederland in een civiele missie bij de grens tussen Egypte en de Gazastrook, wanneer dit een duurzaam bestand tussen Israël en Hamas en een constructieve hervatting van het vredesproces mogelijk zou maken. Echter, de details van dit plan zijn nog volstrekt onduidelijk. Graag ziet de PvdA deze details tegemoet, zodat een gedegen behandeling in de Kamer mogelijk is.

Wanneer krijgt de Kamer de details van het idee van een EU-missie aan de grens van Egypte en Gaza te zien?

Voorzitter,
Voor de PvdA staat één ding als een paal boven water: er moet een einde aan het bloedvergieten komen. Alle inspanningen moeten nu gericht zijn op een duurzaam staakt-het-vuren. Dàt heeft nu prioriteit.

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800