Ingezonden persbericht


Persbericht

Arnhem, 9 januari 2009

GE Rolls-Royce Fighter Engine Team lanceert nieuwe website

Het GE Rolls-Royce Fighter Engine Team heeft een nieuwe website ( www.FighterEngineTeam.com) gelanceerd, waarop alle relevante informatie over de F136 motor voor de F-35 Lightning II -ofwel JSF- te vinden is. De F136 motor is een zeer geavanceerde straalmotor, die speciaal ontwikkeld is voor de drie varianten van de JSF, die besteld worden door het Amerikaanse leger en de acht partnerlanden die in het ontwikkelingsproject deelnemen. De betrokken landen hebben na een definitieve beslissing over de aanschaf van de JSF dus de keuze uit twee typen motoren voor de JSF.

Op de nieuwe website www.FighterEngineTeam.com is niet alleen informatie over de F136 motor en het Fighter Engine Team te vinden, maar ook persberichten, tekeningen, foto's en videomateriaal. De website geeft een overzicht van de geschiedenis van de F136, actuele en technische informatie.

De F136 motor wordt geproduceerd door het Fighter Engine Team, een samenwerkingsverband tussen GE en Rolls-Royce, twee toonaangevende producenten van (vliegtuig)motoren. De eerste F136 motor wordt momenteel volgens de productiespecificaties geassembleerd in de fabriek van GE in Evendale (Ohio, USA). Onderdeel van de F136 is ook de 'Dutch fancase', die zijn naam dankt aan de grote betrokkenheid van de Nederlandse bedrijven Atkins Nedtech en DutchAero. Binnenkort zal de eerste motor aan een uitgebreid testprogramma onderworpen worden. Eind 2009 zullen er diverse, andere F136 motoren bij het testprogramma betrokken zijn. De Amerikaanse regering heeft het budget voor 2009 voor de verdere ontwikkeling van de F136 inmiddels goedgekeurd.

De eerste testvluchten van een JSF met een F136 zijn begin 2010 gepland. De eerste F136 motoren worden in 2012 geleverd.


---