Gemeente Brummen


Nieuwjaarstoespraak burgemeester Joosten

(Oorspronkelijke publicatie datum: 09-01-2009)

Vrijdagavond 9 januari vond in sportzaal Rhienderoord de gemeentelijke nieuwjaarsbijeenkomst plaats. In zijn toespraak gaf burgemeester Joosten vooral een impressie van het afgelopen jaar. Maar ook keek hij vooruit naar de toekomst met nieuwe plannen. Na de nieuwjaarstoespraak werd de sportaccomodatie naast het zwembad officieel geopend. Lees de complete nieuwjaarstoespraak.


Nieuwjaarstoespraak 2009
Burgemeester Niels Joosten

Toekomst
In januari 2008 stierf iemand die mij zeer dierbaar was aan kanker. Voor haar geen toekomst meer in 2009.
In 2008 kreeg één van onze raadsleden geheel onverwacht te horen; "meneer, u heeft een vorm van kanker". En ja, ook de ziekte van wethouder Ter Maat heeft mogelijk toch te maken met die nare ziekte.
Nader onderzoek zal een en ander nog moet uitwijzen, zo vertelde hij mij een paar dagen geleden.
Met zo'n begin van vorig jaar. Met zo'n begin van deze week, mag ik u nu welkom heten op deze feestelijke nieuwjaarsbijeenkomst waarbij we terug en vooruit blikken. Kunt u zich voorstellen dat mij dat een beetje zwaar valt? Want hoe kunnen we vanavond nu feestelijk terug en vooruit blikken als er veel belangrijker zaken zijn die u en mij raken. Is er wel reden om te spreken over de belangrijke beslissingen die in 2008 zijn genomen? Die vallen immers toch in het niet bij de dingen die u en mij direct raken.
Toch is die reden er. Want ik had mijn toespraak ook kunnen beginnen met dat ik vorig jaar ook een medisch wonder heb mogen ervaren in mijn familie. Mijn schoonzus kan genieten van een gezonde toekomst in 2009.
In 2008 gaan we in Brummen geschiedenis schrijven was het motto van mijn toespraak vorig jaar. Er is dus alle reden om nog even terug te kijken.
Het is goed dat de gemeenteraad in 2008 heeft besloten uit te gaan van nog minstens 20 jaar een zelfstandige gemeente Brummen. Niet dat een andere keuze geen oplossingen biedt, maar het geeft houvast voor te maken keuzes. De toekomst voor Brummen ligt in zekere zin weer vast.
In 2009 kiezen we niet meer of ons gemeentehuis wordt vernieuwd maar waar ons gemeentehuis wordt vernieuwd. Want een gemeente met ambitie en vertrouwen in de toekomst, heeft een goed gemeentehuis nodig. En ja, dat kost miljoenen. Maar nu stoken we voor de vogeltjes in een gebouw zonder isolatie? Dat kunnen we anno 2009 echt niet maken. Straks kunnen we een voorbeeld zijn van serieus milieubeleid. Ik hoop van harte dat onze gemeente daar meer werk van gaat maken.
In 2008 zijn de contouren van de grote woningbouwplannen vastgesteld. En voor die plannen is toekomst in 2009. In 2009 gaan we burgers nog beter betrekken bij nieuwe plannen. Wij gaan u nog directer en intensiever de kans geven om mee te praten over de uitwerkingen van de plannen die in 2008 zijn vastgesteld. Te beginnen met een burgerdebat over het centrumplan voor Eerbeek, snel gevolgd door iets dergelijks voor plannen voor het dorpshart van Brummen.
Via het weblog dat ik sinds de zomer van 2008 bijhoud, geef ik u regelmatig een kijkje in de belevenissen van uw burgemeester. Het kan u helpen mee te willen spreken en doen met de toekomstplannen voor Brummen.
Vorig jaar is het veelomvattende plan vastgesteld dat voorziet in het vernieuwen van vrijwel alle schoolgebouwen in onze gemeente. Onderwijs in Brummen heeft in 2009 een moderne toekomst.
In 2008 zijn er prachtige nieuwe toeristische voorzieningen en routes tot stand gekomen in onze gemeente. Brummen heeft toekomst als toeristische gemeente.
De uitbreiding van golfbaan kan, mits in goed overleg met natuur- en milieuorganisaties, omwonenden en andere belanghebbenden, van landgoed Groot Engelenburg ons nog sterkere toeristisch visitekaartje maken. Een trekker van formaat. Met voor de middenstand van Brummen een positieve uitwerking. Toekomst voor recreatie, de horeca en de middenstand, als we in 2009 de juiste beslissingen nemen. In 2008 heeft de gemeenteraad ook belangrijke kaders vastgesteld voor gezondheidbeleid, ouderenbeleid, en jeugden jongerenbeleid.
Onvoorstelbaar veel is er gebeurd in 2008. Ambtenaren bedankt voor uw geweldige inzet. Gemeenteraad dank voor uw enorme daadkracht en inzet naast uw dagelijkse werk en leven. Het raadswerk vergt veel als een gemeente zoveel plannen en kansen heeft. Ik hoop dat velen uit de bevolking zich in 2009 beschikbaar willen stellen voor de te houden verkiezingen in 2010. Want samen met u heeft Brummen toekomst.
Voor 2009 staan onder andere de plannen voor een cultuurhus, nieuwe bestemmingsplannen, het centrumplan Eerbeek en weer veel nieuwe toekomst bepalende zaken op de agenda.
De tijd van voor alles een nieuw onderzoek, een review, een heroverweging of second-opnion moeten we definitief achter ons laten. Laten we een nieuw tijdperk ingaan; het tijdperk van de toekomst.
Maar wat is een discussie over gemeente- of cultuurhuis in Eerbeek waard, als je meer dan een uur moet wachten op een ambulance als je daarom vraagt. Het overkwam een mevrouw uit Eerbeek afgelopen november toen ze levensbedreigend onwel werd in het Tjark Riks centrum. Brummen was ooit een kernwapenvrije gemeente. "Eerbeek lijkt nu wel het eerste ambulancevrije dorp van Nederland". Misschien moeten wij bij wijze van protest maar borden gaan plaatsen met de tekst: "pas op: u nadert een ambulancevrije zone".
De gemeente heeft geen zeggenschap over de inzet van ambulances. Maar het is wel onze taak om met u de belangen van onze inwoners te behartigen.
Want hoewel geen gemeentelijke taak, ambulancezorg is wat ons allen direct kan raken.
Menig bestuurder laat in zijn nieuwjaarstoespraak ballonnetjes op. De ene vaak nog gekker dan de andere. En ook ik maak graag van de gelegenheid gebruik om enkele maatschappelijke discussies te voeden. Vorig jaar was dat mijn pleidooi voor een consumentevuurwerkverbod.
De Franse president wil dat jongeren pas hun rijbewijs kunnen halen als ze de schade hebben betaald die ze de maatschappij hebben aangedaan. En hij doelde met name op autobranden.
Enkele jongeren in onze gemeente hebben ons ook weer het afgelopen jaar met brandstichtingen en vuurwerk veel schade berokkend. In navolging van de Franse president vroeg ik mij af of er een passende maatregel voor zulke jongeren is. En zo kwam ik op het idee om zulke jongeren van gemeentewege in te schrijven bij onze woningstichtingen als woningzoekenden. Daarbij krijgen ze dan van overheidswege een basispuntental mee van -1000. Dan weten we tenminste zeker dat ze een eigen toekomst in onze gemeente hebben verspeeld. Of dat hun ouders alsnog de kans krijgen hun langer thuiswonende kroost alsnog op te voeden. Een herkansing voor ouders om zich alsnog te bekommeren om de opvoeding en het gedrag van hun kroost.
Een gek idee? Ja! Via burgemeester@brummen.nl hoop ik komende maanden van u te horen wat wel een goed plan is om jeugd weer fatsoenlijk aan onze samenleving deel te laten nemen. Brandstichtingen, vernielingen, moedwillige geluidoverlast, dat kunnen en moeten we niet langer accepteren. Op naar een toekomst waarin een jeugd stopt met vernielen is mijn pleidooi.
Enkelen zijn hier de oorzaak van. Het past daarom des te meer om juist eens te benadrukken dat het overgrote deel van de jeugd in onze gemeente zich juist positief inzet voor onze samenleving. En juist dat maakt dat niet alleen wij, maar juist de jeugd toekomst heeft in Brummen.
Tijdens een tv opname in een grote discotheek hier 50 km vandaan zei de uitbater dat hij ook vaak jonge gasten uit Eerbeek heeft. Hij sprak vol lof over de Eerbeekse jeugd. Nogmaals, gelukkig kunnen wij trots zijn op het merendeel van onze jeugd. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Een tweede debat dat ik zou willen voeden is de vraag: "hoe wij als samenleving omgaan met mensen die het ons, maar vooral zichzelf, moeilijk maken".
Stel u bent uit op een financieel zonnige toekomst in 2009? Of u wilt gewoon uit de ellende van financiële zorgen proberen te komen? Heeft u al eens nagedacht over het starten van een wietplantage op zolder?
Er zijn voorbeelden van mensen die dat probeerden. Die tegen ons terecht strenge beleid aan liepen. Met als gevolg; Wiet-plantage weg en huurovereenkomst weg! Huis weg, sociale leven weg.
Eigen schuld dikke bult zult u dan misschien zeggen? Maar dan? Laten we het daar als samenleving dan bij? Hoe zorgen we er voor dat deze mensen weer op het positieve pad komen?
Als je echt over de schreef gaat, worden je na verloop van tijd allerlei reïntegratietrajecten en begeleiding aangeboden. Een zware crimineel wordt na detentie op weg geholpen in de maatschappij. Een tijdelijk huisverbod wordt iemand pas opgelegd als er adequate opvang is geregeld. Maar hoe houden we mensen die kleinere misstappen zijn begaan op een toekomstbestendig pad? Door ze aan hun lot over te laten?
Als burgemeester van Brummen maak ik mij daar zorgen over. Ik vraag de woningstichtingen, de stichting welzijn Brummen, de provincie, het rijk en een ieder die daar bij kan helpen, met mij mee te denken over die vraag. Ik vraag hen met mij een oplossing te bedenken voor mensen met dergelijke echte problemen. Samen zoeken naar een toekomst voor een ieder. Geef mensen weer de energie iets van hun leven te maken. Ik hoop dat de centra voor jeugd en gezin die in 2009 ontstaan hierin een belangrijke rol gaan spelen.
En als we het toch over energie hebben. Onze prachtige papierindustrie is een bron van energie. Laten we daarmee voorop gaan lopen in onze regio en ons land. Al jaar en dag word zwembad Coldenhove voorzien van energie uit de papierindustrie. Dat voorbeeld kunnen we met nog modernere technieken uitbouwen tot een voorbeeld voor velen. "Brummen, de eerste echt energie-neutrale-gemeente van Nederland". Dat is een toekomst waar ik in geloof. Laten we daar in 2009 verdere stappen toe zetten.
Dames en heren,
2008 was in menselijk opzicht voor velen een jaar met dieptepunten. Met gebeurtenissen die al het andere doen verbleken. Toch zal 2008 de geschiedenis ingaan als één van de kleurrijkste jaren van Brummen.
Ook in 2009 gaan wij ons weer inzetten voor een toekomst voor iedereen.
Voor op tijd een ambulance als je die nodig hebt. Voor een goed functionerende gemeente. Een gemeentehuis dat gebouwd is voor de toekomst. Toekomstgericht gebouwd, met mogelijkheden tot ander gebruik in de toekomst. Een golfbaan die het visitekaartje wordt van de toeristische toekomst van onze gemeente. Een sociaal vangnet, dat mensen die zichzelf in de problemen hebben gewerkt toekomst biedt.
Op naar een energie-neutrale gemeente met de kansen die onze industrie ons biedt.
Een gezonde toekomst voor de nieuwe inwoners van onze gemeente, die ik in het bijzonder welkom heet. Een mooie toekomst voor alle raadsleden. Een gezonde toekomst voor Dick ter Maat. Een gezonde toekomst voor u en alle andere inwoners van de gemeente Brummen. Een sportieve toekomst voor een ieder die hier in deze prachtige sportzaal komt sporten.
Dat is mijn wens voor 2009. Dat is waar ik met u op wil proosten. Maar die gezonde toekomst in deze prachtige sportaccommodatie kan natuurlijk alleen als die sportaccommodatie ook officieel is geopend. En daarvoor geef ik graag wethouder van Klinken het woord.
Dank u wel.