Kinderjury kiest Beste Krantenfoto van het jaar 2008

07/01/2009 13:40

Stichting Krant in de Klas

Amsterdam, 7 januari 2009 - De overwinning van Obama, treinbotsingen, Olympische zeges, en dieren, heel veel dieren. De Nederlandse dagbladen hebben weer hun mooiste foto's van het afgelopen jaar ingestuurd. Op zaterdag 10 januari 2009 komt de 24ste Krantenfoto Kinderjury bijeen om daaruit de Beste Krantenfoto 2008 te kiezen.

De Krantenfoto Kinderjury is de langstlopende en enige onafhankelijke verkiezing van de beste krantenfoto door een kinderjury. Bij dit evenement zijn alle Nederlandse dagbladen vertegenwoordigd. Stichting Krant in de Klas organiseert deze 24ste editie wederom in samenwerking met het ANP.

Doel van de Krantenfoto Kinderjury is om scholieren het belang van nieuwsfoto's bij te brengen en ze bewust te maken van de keuzes die ten grondslag liggen aan de publicatie van nieuwsfoto's. De juryleden kiezen dus niet alleen het mooiste plaatje, maar moeten ook de nieuwswaarde van de foto's beoordelen.

De dagbladen laten zien dat zij veel waarde hechten aan de mening van kinderen door hun beste foto's aan een kinderjury voor te leggen. Anders dan bij fotowedstrijden waarbij fotografen eigen werk insturen, zijn het bij deze verkiezing de beeldredacties van de landelijke en regionale dagbladen die de selectie hebben ingestuurd. Stichting Krant in de Klas heeft de uiteindelijke selectie van 80 nieuwsfoto's verzameld in vijf categorieën: Internationaal, Nationaal, Regionaal, Sport en Vrij.

De Kinderjury bestaat uit 24 leerlingen in de leeftijd van 10 tot 12 van basisscholen uit het hele land. Hun docenten konden de nieuwsgierigste leerling van de klas opgeven als jurylid. Per provincie zijn twee leerlingen gekozen.

Programma

De jury komt zaterdag 10 januari bijeen bij het ANP in Rijswijk (Verrijn Stuartlaan 7). Vanaf 10.00 uur wordt in drie rondes een oordeel geveld. Eerst wijst de jury per categorie een winnaar aan om vervolgens van de vijf finalisten de beste krantenfoto van 2008 te kiezen. Rond 13.00 uur wordt de winnaar bekendgemaakt.

Over Stichting Krant in de Klas

Stichting Krant in de Klas is de educatieve organisatie van de Nederlandse Dagbladpers (NDP). Zij zet de krant in als bron van media-educatie, leesbevordering en burgerschapsvorming. De stichting stelt gratis kranten beschikbaar aan docenten in het primair en voortgezet onderwijs, ontwikkelt lesmateriaal en verzorgt gastlessen en workshops voor docenten en lerarenopleidingen. Zie voor meer informatie www.krantindeklas.nl.

Over ANP

Het ANP is dé leverancier van nieuws in Nederland. Zo verzorgt het ANP nieuws in dagbladen, op televisie en radio, op het internet en bij bedrijven en overheden. Een kernactiviteit van het ANP is het leveren van diensten aan de zakelijke markt, zoals de altijd actuele ANP-berichten en de plaatsing van vele persberichten in vooraanstaande media. Zie voor meer informatie www.anp.nl





http://www.krantenfotokinderjury.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,