Trouw op zoek naar de C-Factor

09/01/2009 15:39

Trouw

Dagblad Trouw start zaterdag 10 januari Calvijnjaar

Waar op RTL 4 ook dit jaar weer de X-Factor centraal staat, gaat dagblad Trouw op zoek naar de C-Factor. Met onder meer een zelftest, een uitgebreide reeks artikelen én een fotowedstrijd staat het dagblad dit jaar uitgebreid stil bij het Calvijnjaar.

Johannes Calvijn heeft ontegenzeggelijk een duidelijk stempel op onze samenleving gedrukt. Omdat het dit jaar 500 jaar geleden is dat de Fransman werd geboren, is 2009 uitgeroepen tot Calvijnjaar. Samen met minister-president Jan Peter Balkenende trapt Trouw zaterdag af.

De premier schildert in het dagblad de erfenis van Calvijn. Zo schrijft hij dat "het net begonnen Calvijnjaar volop mogelijkheden biedt om hardnekkige stereotypen over Calvijn en het calvinisme te doorbreken". Volgens Balkenende "is daar ook reden voor, want Calvijns gedachtegoed blijft relevant en actueel". Ook vindt onze minister-president dat "zelfs nu in tijden van de kredietcrisis het gedachtegoed van Calvijn goede diensten kan bewijzen".

De ochtendkrant pakt dit jaar flink uit over de reformator en zijn erfenis. Nederlanders beschouwen zichzelf als calvinistisch, maar wat bedoelen ze daar eigenlijk mee? Verder belicht Trouw hoe 'calvinistisch' van een geuzennaam tot een scheldwoord werd. En dat de als Jean Cauvin geboren theoloog geen enge ayatollah was, maar nog het meest weg had van Barack Obama.

Dat doet Trouw onder meer door maandag 12 januari de 'C-Factor' (www.trouw.nl/zelftest) te lanceren, ontwikkeld samen met de Vrije Universiteit. Door op 25 stellingen te reageren, kun je uitzoeken hoe calvinistisch je zelf bent. Ook André Rouvoet (Jeugd en Gezin) - misschien wel onze meest calvinistische minister - ontkomt er niet aan. Hij bepaalt dinsdagavond 13 januari tijdens een debat in Felix Meritis zijn eigen C-Factor.

Voor wie wil weten wie Calvijn was - en wat hem ten onrechte wordt aangewreven - begint Trouw diezelfde dag (13 januari) met de artikelenserie 'Calvijn voor Dummies'. Ook de lezer wordt door middel van een fotowedstrijd bij het Calvijnjaar betrokken. Via internet kan iedereen 'beelden van Calvijn' insturen. De brug van Bommel, een orgelfront of King-pepermunt: de mooiste inzendingen worden later dit jaar door Trouw gepubliceerd.





http://www.trouw.nl/calvijn