Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis eist compensatie voor hoger aansluittarief

Door een nieuwe regeling voor het aansluittarief van elektriciteit moeten veel appartementseigenaren honderden euroâs per jaar extra betalen. Ook veel huiseigenaren die hebben geïnvesteerd in een milieuvriendelijke warmtepomp of waarvan de woning is aangesloten op stadsverwarming kunnen straks fors meer gaan betalen. Vereniging Eigen Huis heeft dit in samenwerking met kamerlid Paulus Jansen in het programma TROS Radar aan het licht gebracht.

Structurele compensatie
In een spoeddebat heeft minister Van der Hoeven aangegeven te gaan nadenken over een overgangsregeling. Vereniging Eigen Huis vindt dat echter volstrekt onvoldoende; consumenten moeten structureel worden gecompenseerd voor hogere aansluitkosten. De vereniging heeft hier bij de minister op aangedrongen.

De nieuwe regeling gaat een kostenbesparing van 30 miljoen euro per jaar opleveren voor de netbeheerders. Het is dan onbegrijpelijk dat consumenten een hogere rekening krijgen. Zeker aangezien door onderzoek is aangetoond dat netbeheerders ten koste van afnemers overmatige winsten maken. Vereniging Eigen Huis ontving meer dan 450 meldingen van gedupeerden. Per netbeheerder krijgen duizenden eigenwoningbezitters hiermee te maken.

Tijdelijke maatregelen
Naast een structurele compensatie van de hogere lasten heeft Vereniging Eigen Huis gepleit voor tijdelijke maatregelen. Hogere lasten kunnen soms worden voorkomen als kan worden omgeschakeld naar een lagere aansluitwaarde voor elektriciteit. Vereniging Eigen Huis heeft gepleit voor een gratis advies over de mogelijkheid van het verlagen van de aansluitwaarde en voor het gratis omschakelen naar een lagere aansluitwaarde als dat mogelijk is.

Meer informatie
Brief Vereniging Eigen Huis aan ministerie van Economische Zaken (8 januari 2009, PDF)
Nieuwsbericht: 'Eigen Huis: nieuw capaciteitstarief energie dupeert consument' (15 december 2008)