Gemeente Sittard-Geleen

Speech Burgemeester Sjraar Cox

Bijgaande speech heeft Burgemeester Sjraar Cox op vrijdag 9 januari uitgesproken tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Stichting Bedrijvenpark Sittard-Geleen.

Geachte aanwezigen: Allereerst wil ik U namens het gemeentebestuur een goed, gezond en inspiratievol 2009 toewensen.

Dames en heren,

Ik ben blij met de uitnodiging van vandaag om op uw nieuwjaarsbijeenkomst het woord tot U te mogen richten. U bent als Stichting Bedrijvenparken Sittard-Geleen nu één jaar in gefuseerde vorm bezig. Het is goed om te vernemen dat het ledenaantal stijgt, dat er steeds meer draagvlak in onze gemeente is voor uw stichting en zo te zien aan de opkomst van vandaag zit het wel goed zit met de onderlinge verbondenheid.

Ik wil meteen met de deur in huis vallen. Afgelopen dinsdag heeft Ondernemend Limburg, haar visie gepresenteerd op de omvang van gemeenten in Zuid-Limburg. Ik heb dat rapport met aandacht gelezen. Van de 19 gemeenten in Zuid-Limburg zouden er volgens Ondernemend Limburg nog 5 overblijven, waaronder een gemeente bestaande uit de gemeente Sittard-Geleen, de gemeente Stein, en een groot deel van de gemeente Beek Een gemeente met bijna 140.000 inwoners.

Met waardering voor het geleverde werk van de LLTB, de LWV en MKB Limburg vind ik dat een herindelingdiscussie op dit moment volstrekt contraproductief is. Ik heb dat ook al afgelopen maandag tijdens mijn nieuwjaarsspeech in de Stadsschouwburg gezegd. Eigenlijk is het toch bijzonder vreemd dat notabene Ondernemend Limburg nu met een dergelijk voorstel komt gezien de toestand waarin wij ons nu bevinden. Het vergroten van de schaalgrootte van de gemeenten is bovendien geen oplossing voor de problemen waar wij met zijn allen mee worden geconfronteerd.

Ik noem een aantal kengetallen die in dit verband van belang zijn. Het Etil voorziet in Limburg tot en met 2012 een stijging van de werkloosheid met 50 procent: van 8 naar 12 : procent. Tot en met 2013 daalt de beroepsbevolking in onze gemeente met circa 8 procent Uit de jongste cijfers van de Regionale Arbeidsmarkt Informatie Limburg blijkt dat de arbeidsparticipatie in Zuid-Limburg ver achter blijft bij het landelijk gemiddelde. In Sittard-Geleen ligt de arbeidsparticipatie op 65 procent, terwijl het landelijke gemiddelde 70 procent bedraagt.

.In aantallen zijn er voldoende mensen om de opengevallen banen te kunnen invullen, maar hier hebben we te maken met het gegeven dat onze beroepsbevolking vaak laag is opgeleid. Er is in een aantal sectoren en beroepsgroepen een chronisch tekort aan goed geschoolde mensen. In onze gemeente is b.v. in de zorg een tekort in 2012 voorspeld van circa 600 personen, vooral op middelbaar en hoger niveau. De procesindustrie kent naast een potentieel tekort ook nog een grote vervangingsvraag.

Herindelen van gemeenten biedt m.i. in deze geen soelaas. Veel meer zou ik onze energie willen inzetten op concrete samenwerking tussen de verschillende overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven. Me daarbij realiserend dat we ons hierbij niet moeten beperken tot de grote bedrijven, maar vooral ook de kracht moeten inzetten van de ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf, wetende dat van de 5000 ondernemingen binnen onze gemeentegrenzen er 4300 zijn die minder dan 5 personen in dienst hebben.

De oprichting van een Regiofonds is een voorbeeld van concrete samenwerking . Ik zie dat als volgt voor me. Iedere gemeente in Zuid-Limburg zou per inwoner eenzelfde bedrag moeten storten, aangevuld met middelen vanuit kennisinstellingen en bedrijfsleven. Besteding van deze middelen zou dan moeten geschieden op basis van strategische visies, zoals wij die nu opzetten voor de Westelijke Mijnstreek.

Dames en heren, zo'n fonds werkt! En als ik dat zeg, spreek ik uit ervaring die ik heb opgedaan als burgemeester van Veldhoven. In Zuid-Oost Brabant wordt nu al 15 jaar met succes met een dergelijk fonds gewerkt. Dit Regiofonds is opgezet toen Philips en DAF in een economische crisis verkeerden en heeft een structurele bijdrage geleverd aan het stimuleren van de economische ontwikkelingen.

Bij deze daag ik alle betrokkenen uit om het debat over de realisatie van dit Regiofonds te voeren. Ik heb vanuit de krant vernomen dat ik alvast verzekerd ben van de steun van Gedeputeerde Herman Vrehen. Het is onze opdracht om de gemeenteraden van Zuid-Limburg te overtuigen van de waarde van deze samenwerking zodat ze uiteindelijk autonome bevoegdheden willen overdragen aan een organisatie op de schaal van Zuid-Limburg. Het voeren van een dergelijk debat is veel effectiever dan met elkaar te stoeien over gemeentegrenzen. Niets staat u als bedrijfsleven in de weg bij de uitwerking hiervan met goede ideeën te komen.

De samenwerkende gemeenten in de Westelijke Mijnstreek zijn al in zeer innige samenwerking met de provincie, bezig om een regiovisie te ontwikkelen. Een visie voor de periode tot 2020 onder de veelzeggende titel Ruimte voor nieuwe generaties. Binnenkort wordt u uitgenodigd uw opvattingen op de voorliggende notitie te geven.

In totaal worden 9 ontwikkelopdrachten geformuleerd die in samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen leidraad van ons denken en handelen zullen gaan vormen.

Ik noem de integrale gebiedsontwikkeling Spoor en Maaszone, de verbreding van de A2, de R. en B. Campus Chemelot, innovatieve activiteiten binnen de zorg en het onderwijs, de ontwikkelingen rond Nedcar, de ongehinderde logistieke verbinding met de haven, een samenhangend logistiek netwerk, de beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerd personeel, de sportzône, de transformatie van de woningvoorraad en het uitwerken en selecteren van projecten rond het thema groene waarden.

Je hoeft geen waarzegger te zijn om te voorspellen dat 2009 een zwaar jaar zal worden. De economische groei is tot stilstand gekomen. Toch is het de kunst om juist nu optimisme uit te stralen. Want met pessimisme komen we er niet. Mijn glas is altijd half vol. Dat zei ik afgelopen maandag al in mijn algemene Nieuwjaarstoespraak. En zo zeg ik het vandaag -- hier tegenover U - weer: mijn glas is half vol. Zelfs als het twintig graden vriest.

Terugblikkend op 2008 stellen we vast dat in een aantal dossiers niet de resultaten zijn bereikt zoals we hadden gedacht. De opening van het ziekenhuis van de 21ste eeuw ging niet door, de start van de bouw van de Siliciumfabriek bleef vooralsnog achterwege en de Fontys SportHogeschool kondigde aan binnen een aantal jaar te verkassen naar Eindhoven. Tegenvallers die ons - en ook u - koud op het dak vielen.en.

Maar het is maar waar je naar wilt kijken. Er zijn ook successen te melden. Nog net voor de Kerstvakantie maakte de Kamer van Koophandel bekend dat de front-office van de Kamer naar Sittard-Geleen komt. Ik noem verder de opening van het nieuwe stadshart van Geleen, de uitbreiding van de Barge Terminal in Born, de start van de openbare ontsluiting van Research en Business Campus, de start van de bouw van het Liof -bedrijfsverzamelgebbouw op de Borrekuil en de revitalisering van de randzones Chemelot.

Positief voor de gemeente in 2008 waren ook de opening van het Centrum voor Jeugd en Gezin in Geleen, de opening van het Participatiehuis in Sittard, de succesvolle jeugdolympiade alsmede ook de start van de restauratie van het Kloosterkwartier in het centrum van Sittard. Ik zou hier nog legio voorbeelden op sociaal-maatschappelijk terrein kunnen toevoegen.

Tenslotte mag zeker niet ongenoemd blijven dat de stad financieel op orde is. Inderdaad het is maar waar je naar wilt kijken.

De huidige crisis vormt de aanleiding om in actie te komen. Ik noemde daarstraks al de oprichting van het Regiofonds. De provincie heeft onder leiding van gedeputeerde Herman Vrehen de Taskforce Koersvast geformeerd. Deze Taskforce zoekt naar mogelijkheden om de gevolgen van de kredietcrisis zoveel mogelijk te beperken. Ook Sittard-Geleen neemt in de persoon van Pieter Meekels deel aan deze Taskforce en in het Haagse circuit ook aan overleggen om oplossingen en ideeën uit te wisselen.

Wij willen u ondersteunen, binnen de beperkte mogelijkheden die de lokale overheid heeft. We kunnen investeringen naar voren halen, eerder onze rekeningen betalen en bv u in de gelegenheid stellen uw financiële verplichtingen richting ons in meerdere termijnen te voldoen. Wat u zeker van ons kunt verwachten is dat wij uw aanspreekpunt zijn. Volgende week openen we daarom het Knooppunt Kredietcrisis 046. U kunt ons op gemakkelijke wijze per telefoon of e-mail bereiken wanneer uw bedrijf in de problemen komt of dreigt te komen als gevolg van de kredietcrisis. Met uw informatie krijgen wij inzicht in de problemen die er zijn en kunnen we waar mogelijk actie ondernemen. Uw informatie is onontbeerlijk om het lokale beleid verder inhoud te geven.

Voor de ontwikkeling en stimulering van de lokale en regionale economie en ons stedelijk klimaat is de realisatie van de R&B Campus op Chemelot van eminent belang. DSM heeft voor de ontwikkeling van de campus een visie opgesteld: het zogeheten Masterplan Research-Campus Geleen. Dit zal hopelijk leiden tot de ontwikkeling van een nieuw economisch fundament van nationale betekenis. De plannen van de campus worden ontwikkeld door een consortium van bedrijven, kennisinstellingen en overheden en hebben een investeringsvolume van circa ¤ 600 mln.

Ik weet dat men in het gouvernement groot belang hecht aan deze ontwikkeling en ik nodig gedeputeerde Herman Vrehen uit om snel met ons te komen spreken over het belang van de campus voor de economische ontwikkeling van de stad, de regio en Zuid-Limburg.

De campus, de MKB-bedrijven die zich er zullen vestigen, de kenniswerkers die hier komen werken en wonen zijn van belang voor het plaatselijke MKB. Want de ontwikkeling van de campus kan positieve uitwerkingen hebben op de ontwikkeling van de stad. Wij moeten ervoor zorgen dat onze stedelijke voorzieningen aan de maat zijn, opdat nieuwe kenniswerkers die op de R&B campus werkgelegenheid vinden zich ook thuis voelen in onze gemeente. Alleen zo formuleren we een antwoord op de bevolkingskrimp. Vorig jaar zagen we een geringe afname met 279 inwoners, de laatste stand van het aantal inwoners is nu 95.412.

De gemeente is vastberaden om hoge prioriteit te geven aan de verbetering van het stedelijk gebied. We willen een aantrekkelijke stad zijn en blijven. Er liggen voldoende kansen. Zeker ook op economisch vlak. Sittard-Geleen vormt het industriële hart van Zuid-Limburg waarin het accent steeds vaker verschuift naar innovatieve industrie. De medische technologie in het nieuwe ziekenhuis is straks een illustratief voorbeeld van vernuftige innovati. Juist als het gaat om innovatie liggen er kansen.

Het inhoudelijk en promotioneel verder vorm geven van onze positie als economisch centrum moet meer bedrijven verleiden om zich in deze stad te vestigen. Dat brengt niet alleen werkgelegenheid met zich mee, maar geeft tevens een impuls aan Sittard-Geleen als woonstad.

De voorbereiding van de realisatie van de Dobbelsteen heeft daarom het afgelopen jaar de volle aandacht gehad van onze ambtelijke en bestuurlijke organisatie en dat zal ook in 2009 het geval zijn. In april zal de Raad een definitief besluit nemen over de functionele invulling naar aanleiding van de nieuwe cultuurvisie van Sittard-Geleen.

Onze ambities voor dit jaar liegen er niet om. Het stadsbestuur gaat onverdroten verder op de ingeslagen weg en werkt - samen met U - hard aanaan een gezond ondernemersklimaat. Er staat het één en ander op stapel:

In mei gaat het Ondernemershuis open, waar alle ondernemersgerelateerde dienstverlening wordt samengebracht. U vindt er een ondernemersloket van de gemeente en ook het CWI krijgt er een plek. Andere dienstverleners, zoals banken, accountants en de Hogeschool Zuyd hebben aangegeven zich in het Ondernemershuis te willen vestigen. Ook de frontoffice van de KvK vestigt zich in dit ondernemershuis

We zien dat de stadscentra van Sittard en Geleen kwalitatief groeien. Het centrum-management, dat per 1 januari officieel van start is gegaan, pakt de leegstand van panden aan. Daarnaast wordt gewerkt aan het verkrijgen van de keurmerken veilig ondernemen en veilig uitgaan en zetten we ons in voor de versterking van de weekmarkten.

De Stichting Parkmanagement gaat dit jaar twee projecten afronden: camerabeveiliging en bewegwijzering voor de bedrijventerreinen. Ook gaan we het komend jaar werken aan het verbeteren van de logistieke mogelijkheden. Dat doen we door de realisatie van de Railterminal Chemelot, een zuidelijke aansluiting van Chemelot op het spoor Sittard-Maastricht. Daarnaast is de verbetering van de ontsluiting van de haven in Born in onderzoek. En we ontwikkelen Holtum Noord-3.

Dames en heren, vanaf deze plaats wil ik u namens het gemeentebestuur veel inspiratie, sterkte en doorzettingsvermogen wensen voor ongetwijfeld een moeilijk begin van 2009. Weet dat wij uw inspanningen om de werkgelegenheid en welvaart in deze stad op peil te houden zeer waarderen.

Voor u allen is het juist in deze turbulente tijd noodzakelijk om optimistisch te blijven en erop te vertrouwen dat betere tijden zullen aanbreken. Waar we kunnen zullen we u helpen, weet in ieder geval dat u in ons altijd een gesprekspartner vindt.

Nogmaals een voorspoedig 2009 gewenst!