Gemeente Voorschoten

Marijke Kleijweg opent Chinese Kunst Expo in het Kruispunt

Wethouder Marijke Kleijweg opent op zaterdag 10 januari 2009 om 13.00u. officieel de expositie hedendaagse Chinese Kunst in "de Werf"-zalen van kerk 't Kruispunt, Schoolstraat 2A in Voorschoten, voor "de Aids wezen van Yingzhou-China".

U wordt allen van harte uitgenodigd bij deze gelegenheid aanwezig te zijn!

Drie jaar geleden zijn heel veel kinderen in China getroffen door het HIV-virus. Dat kwam door besmette bloedtransfusies. In arme provincies verkopen mensen hun bloed vaak voor geld. Het plasma werd destijds op grote schaal uit dat bloed gehaald, waarna het werd vermengd en terug gespoten, om extra rode bloedlichaampjes aan te kunnen maken voor nieuw bloed. Dat heeft geleid tot enorme besmettingen in de centraal gelegen Chinese provincies: Anhui, Hubei, Henan en Shanxi. Volgens voorzichtige schattingen hebben zo'n 50.000 kinderen en 30.000 volwassenen daardoor aids. Het totale aantal Aids wezen wordt geschat op 75.000 kinderen! Amerikaanse documentaire maakster Ruby Yang van Chinese origine heeft er een hartverscheurende documentaire over gemaakt.

In vervolg op de Kerstviering 2007 van de Dragons Business Club en het Amsterdams Stadsorkest, waarvan de opbrengst voor de Aidswezen van China was, werd de hulpactie van Roy.Kai Art Bridge International en Kind Stichting Tangke opgezet in 2008. Om niet te hoeven bedelen is de koppeling gemaakt met Chinese Kunst verkoop. Door contact met de decaan van een kunstfaculteit, tevens topkunstenaar in China, LÄ Zhì Qiáng en diens tussenpersoon, werd contact gelegd met andere grote schilders als een mw. FÄ"ifÄ"i en Zhào Yí FÄ"ng. Twintig procent van de opbrengst uit de kunstverkoop gaat naar de non-gouvernementele organisatie in China, de Aids Orphans Salvation Organization Fu Yang (AOSFY), die ter plaatse al circa 500 wezen heeft opgevangen. Inmiddels heeft deze NGO een erkende status door goedkeuring van het ministerie van volksgezondheid. Kind Stichting Tangke werkt samen met de AOSFY, omdat zij redelijk professioneel opereert (naar onze westerse maatstaven) en het ons goed lijkt deze private ontwikkelingsorganisatie dus te steunen.

Ook met speciale acties, waarvan de opbrengst geheel aan dit humanitaire doel ten goede komt, zoals de nu lopende Landelijke Boekenleggertjes Actie, gaat Kind Stichting Tangke (te Leiden) landelijk fondsen bijeenbrengen voor hulp aan deze doelgroep.

Feit is, dat al veel Nederlanders naar China reizen en Nederland nu al de 3^e grootste investeerder in China is. China's aidsprobleem is zo dus ook een beetje ons probleem. Via onze acties willen wij zorgen dat er veel meer goede opvang komt voor die kinderen. Sommigen van hen leefden gewoon in een varkensstal, zo blijkt uit die documentaire. Dat kan toch niet!

Bij de officiële opening van zaterdag 10 januari 2009 om 13.00 uur kunt u, onder het genot van een hapje en drankje, indrukken uit China opdoen.

De korte documentaire "The Blood of Yingzhou District", van de Amerikaanse Regisseuse die deze tragedie wereldkundig maakte, die beloond werd met de Oscar prijs, zal dan ook worden vertoond.

Tevens loopt hier de Landelijke Boekenleggertjes Actie voor Yingzhou - China, waarbij boekenleggers uit China te koop worden aangeboden (EUR 2,50 voor een setje van 4 verschillende, waaronder kunst).

Kind Stichting Tangke nodigt alle leden van de kerkgemeenschap, alle inwoners van Voorschoten en andere belangstellenden en kunstliefhebbers, van harte uit tot het bijwonen van (de opening van) deze fantastische expositie van de meest hoogwaardige kunst uit China.

Openingstijden

De expositie loopt van 10 januari tot 4 maart 2009 en is op zaterdagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur. (m.u.v. 17 januari en 21 februari) en op zondagen van 12.15. tot 13.15 uur.