Politie Groningen

Zaterdag 10 januari 2009

Provincie Groningen, 10-01-2009

Provincie: aanhoudingen voor rijden onder invloed

De politie heeft vrijdagavond en -nacht op meerdere locaties in de provincie gecontroleerd op het rijden onder invloed. Er werd gecontroleerd volgens een nieuwe methode. De zogenaamde hit and run-methode. In Stadskanaal werd op het Gandhiplein een 22-jarige automobilist uit Stadskanaal langs de kant van de weg gezet, nadat agenten hem slingerend zagen rijden. Een blaastest wees uit dat hij alcohol had gedronken. Hij werd aangehouden en op het politiebureau bleek dat hij ruim 1,45 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en tijdens zijn verhoor gaf hij aan dat hij werkzaam is bij Koninklijke Marechaussee. De politie heeft de zaak overgedragen aan de KMAR. In Winschoten viel een 38-jarige man uit Winschoten op de Liefkenstraat door de mand. Hij bleek ruim 1,5 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Ook zijn rijbewijs werd ingevorderd. Op het Ruskenveen in Groningen werd een 43-jarige Groningse betrapt met een slok op achter het stuur. Zij bleek ruim 1 promille alcohol in haar bloed te hebben. Een 25-jarige beginnend bestuurder werd op het Schuitendiep in de stad gecontroleerd. Hij bleek ruim 0,7 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Hij had geluk: met 0,1 promille meer had hij zijn rijbewijs in moeten leveren. Op de Van Lenneplaan werd het rijbewijs van een 18-jarige man ingevorderd. Agenten zagen hem samen met een andere man op een snorfiets op de Vestdijklaan rijden. Toen zij de snorfietsers wilden controleren, gingen ze er vandoor. Een onderzoek in de omgeving had succes. De mannen fietsten de agenten wederom tegemoet. De passagier ging er vandoor, maar de bestuurder werd aangehouden. Een blaastest wees uit dat hij had gedronken. Hij werd aangehouden en op het politiebureau bleek dat de beginnend bestuurder bijna 1 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. In Nieuwe Pekela werd een 38-jarige automobilist uit Nieuwe Pekela gecontroleerd op de Kerkstraat. Toen agenten de man wilden aanspreken, deed hij zijn auto op slot en draaide zijn raam open. Een 22-jarige man uit dezelfde plaats kwam er bij en bemoeide zich met de controle. Hij begon te schreeuwen en richtte zijn woede op de agenten. Toen hij hen ook nog eens probeerde weg te duwden, was de maat vol. De man werd aangehouden en vanwege zijn verzet werd hij gepepperd. Hierop kwam de 38-jarige automobilist uit zijn auto. Ook hij pleegde verzet, waarna ook hij werd aangehouden. De agenten riepen de hulp in van collegas om een groep andere mensen op afstand te houden. Tenslotte werd een 17-jarige jongen aangehouden. Hij bedreigde een van de agenten. Alle drie zijn ingesloten voor nader onderzoek. Op de Midwolderweg in Leek kreeg een 43-jarige man uit Midwolde proces-verbaal. Hij bleek bij controle ruim
1,05 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Tegen alle betrokkenen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Leek/Oude Pekela: snelheidsduivels moeten rijbewijs inleveren

Een 39-jarige automobilist uit Wateringen moest vrijdagmiddag op de A7 bij Leek zijn rijbewijs inleveren. Tijdens surveillance werd de snelheid geklokt op 190 km/uur. Met alle wettelijke aftrek blijft een snelheidsovertreding van 57 km/uur over. De man werd langs de kant van de weg gezet en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tegen de hardrijder wordt proces-verbaal opgemaakt. Ook in Oude Pekela viel een automobilist door de mand. De 22-jarige beginnend bestuurder uit Oude Pekela reed s middags op de Raadhuislaan 103 km/uur, terwijl daar 60 km/uur is toegestaan. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en de politie maakt proces-verbaal op tegen hem.

Groningen: inbraak op bouwterrein

Onbekenden hebben tussen donderdagavond of donderdagnacht ingebroken op een bouwterrein aan de Hunsingolaan. Uit een aantal woningen werden de cv-ketels weggenomen. Volgens het bouwbedrijf gaat het om een schadepost van circa twintig duizend euro. Het bedrijf doet aangifte en de politie doet onderzoek.

Hoogezand: inbraak

De politie onderzoekt een inbraak in een winkel in winkelcentrum De Hooge Meeren in Hoogezand. Het inbraakalarm van de zaak ging omstreeks
01:00 uur af, waarna de politie en de eigenaar naar de zaak gingen. De eigenaar kon samen met de agenten geen braaksporen vinden, waarna ze op onderzoek gingen in de winkel ernaast. Daar bleek wel te zijn ingebroken. Ook die eigenaar kwam naar zijn winkel. De dader(s) forceerden een deur en wisten een geldbedrag van een paar duizend euro mee te nemen.

Vlagtwedde: twee keer betrapt op te snel rijden

Een 24-jarige automobilist uit Ter Apel is vrijdagavond twee keer betrapt op te hard rijden. De snelheidsduivel reed agenten met hoge snelheid tegemoet op de Westerstraat in Ter Apel. De agenten keerden hun auto, maar de man reed zo hard dat hij wist te ontkomen. Toevallig zagen zij korte tijd later dezelfde auto in de Hoofdstraat in Ter Apel rijden. Zij keerden hun auto weer en deze keer ontsprong hij de dans niet. Hij reed 115 km/uur, terwijl daar een snelheidslimiet geldt van 50 km/uur. Op de Barnflair Oost werd hij langs de kant van de weg gezet en werd zijn rijbewijs ingevorderd. Ook kreeg hij een bekeuring, omdat hij zijn mistlamp aan had. De bestuurder verklaarde zelf nog dat hij wel 120 km/uur op de teller had. Tegen de snelheidsduivel wordt proces-verbaal opgemaakt.

Scheemda: brokstukken zonder bestuurder

Vrijdagnacht heeft een nog onbekende persoon in zijn/haar bestelauto een aanrijding gehad op de A7. Agenten troffen op de vluchtstrook een behoorlijk beschadigde bestelwagen. De bestuurder was echter gevlogen. De A7lag bezaaid met brokstukken. De weg werd afgesloten, waarna de brandweer de brokstukken kon opruimen. De verkeerspolitie deed onderzoek en agenten gingen samen met een ambulance naar de woning van de tenaamgestelde van de auto. Daar was niemand thuis. Ook in het ziekenhuis had niemand zich gemeld met letsel. De politie stelt een nader onderzoek.

Uithuizen: jongeren gooien iets tegen rijdende auto

Drie jongeren hebben vrijdagavond op de Provincialeweg N363 bij Uithuizen spullen naar voorbijrijdende autos gegooid. De vriendin van een 28-jarige man uit Uithuizen reed er langs en de voorruit en het dak van haar auto werden door een voorwerp geraakt. Ze schrok en is doorgereden naar huis. Daar vertelde ze het verhaal aan haar vriend. Hij stapte vervolgens in zijn auto en ging naar de plek toe. Hem overkwam hetzelfde als zijn vriendin. Hij remde, waarna de jongeren vluchtten. Een van hen kreeg hij te pakken. Hij belde de politie en droeg de 13-jarige jongen uit Uithuizen aan agenten over. De politie doet onderzoek naar onder andere zijn kornuiten en waarmee gegooid werd.

Nieuwe Pekela: man aangehouden voor belediging

Agenten hebben vrijdagnacht op de Lindenlaan in Nieuwe Pekela een 43-jarige inwoner van die plaats aangehouden. Surveillerende agenten kregen een beledigende opmerking naar hun hoofd geslingerd. De man werd direct aangehouden. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Uithuizen: vrouw mishandeld door vriend

Een 19-jarige vrouw uit de gemeente Eemsmond is vrijdagnacht mishandeld door haar ex in een woning in Uithuizen. Een 21-jarige man die getuige was van de mishandeling schoot de vrouw te hulp. De vrouw en haar vriend kregen ruzie, waarbij de vrouw het moest ontgelden. Toen de vrouw daarop haar spullen wilde pakken, werd de man nog agressiever en mishandelt haar opnieuw. De 21-jarige man die ook in de woning was, kwam tussenbeide, waarna de verdachte de woning verliet. De vrouw had zoveel pijn in haar buik, waarop de 21-jarige besloot de vrouw naar een ziekenhuis in Groningen te brengen. Onderweg, op de N46 bij Bedum, kromp het slachtoffer ineen van de pijn. Op het moment dat hij een ambulance belde, reden surveillerende agenten langs. Zij zagen de auto met de noodverlichting aan staan. Zij spraken de man en het slachtoffer aan, waarna zij verhaal deden. De ambulance nam de vrouw mee naar een ziekenhuis in Groningen. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: jongen op gestolen scooter

Agenten hebben vrijdagnacht in de Verlengde Visserstraat een 14-jarige jongen uit Groningen aangehouden. Agenten reden in de Brugstraat toen de jongen hen tegemoet reed. Ze vermoedden dat de jongen te jong was om op een scooter te mogen rijden. Hij werd langs de kant van de weg gezet voor een controle. Hij bleek 14 jaar te zijn en dus geen rijbewijs te hebben. Ook had hij zonder toestemming van zijn vader de scooter meegenomen. Hij moest mee naar het politiebureau. Hij vertelde dat het kenteken niet bij de scooter hoorde, maar dat hij die op straat had gevonden. De scooter bleek te zijn gestolen. De politie doet onderzoek naar de herkomst van de scooter. De jongen is ingesloten voor onderzoek.

Siddeburen: snelle jonge bestuurder zonder gordel

De politie heeft vrijdagmiddag op de Hoofdweg in Siddeburen een 23-jarige automobilist uit Delfzijl langs de kant van de weg gezet. De man reed in Schildwolde zonder gordel 80 km/uur. In Siddeburen piekte hij naar ruim 90 km/uur, terwijl daar 50 km/uur is toegestaan. En op N33 reed hij 140 km/uur. Tenslotte had hij alleen zijn stadslichten aan, terwijl het grauw weer was. Hij kreeg proces-verbaal voor snelheid en het rijden zonder gordel.

Groningen: beroving leidt naar alcomobilist

Vrijdagavond vond bij een supermarkt aan de Zuiderweg in Groningen een beroving plaats. Een 57-jarige Stadjer zette na het boodschappen doen een van de tassen op de grond naast zijn fiets. Een man graaide zijn tas weg en ging ervandoor in een auto. Door veel geschreeuw en boosheid bemoeiden omstanders zich met de beroving, waarna de Stadjer zijn tas terug wist te pakken. Het kenteken van de auto werd aan agenten doorgegeven en meerdere agenten keken uit naar de betreffende auto. Op de Eikenlaan zagen de dienders de auto rijden. De bestuurder dronk bier achter het stuur en slingerde over de weg. Bij het winkelcentrum Selwerd werd hij langs de kant van de weg gezet. Hij en zijn bijrijder werden aangehouden. De bestuurder bleek 1,9 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Ook reed hij terwijl hij een rijontzegging had en de auto bleek onverzekerd. De auto werd in beslag genomen en de politie maakt proces-verbaal op.