Nieuw-Vlaamse Alliantie


Peeters legt lat onder grond en moet nog smeken (10/01/09)

Dat Vlaams minister-president Kris Peeters nu opnieuw voorwaarden stelt voor de dialoog met de Franstaligen, vindt N-VA-voorzitter Bart De Wever bijzonder cynisch. In september vorig jaar offerde diezelfde Kris Peeters nog het kartel CD&V-N-VA op door alle voorwaarden van dat kartel en van de Vlaamse regering toen overboord te kieperen. Wat is gebleken? De dialoog is daardoor een flop geworden. Nu opnieuw met voorwaarden komen aandraven (zij het veel zwakkere), is dan ook totaal ongeloofwaardig en getuigt van bijzonder veel cynisme. Wie gelooft deze man nog? Het is ook pijnlijk dat Peeters nu garanties moet vragen voor het binnenhalen van wat borrelnootjes en zelfs daar dan nog voor moet smeken.

Het geheugen in de politiek is soms zeer kort en blijkbaar ook dat van Kris Peeters. Daarom een kleine opfrissing. CD&V en N-VA hadden in augustus, na de mislukte communautaire onderhandelingen onder leiding van Yves Leterme, 7 duidelijke en strenge voorwaarden gesteld waaraan voldaan moest worden vooraleer het kartel aan de dialoog van Gemeenschap tot Gemeenschap zou deelnemen. Het rapport van de drie Koninklijke bemiddelaars maakte echter duidelijk dat er van die voorwaarden nagenoeg geen enkele vervuld was. De Franstalige partijen bleven onverzettelijk non zeggen tegen elke Vlaamse verzuchting.

De N-VA handelde toen consequent en weigerde aan dat praatcafé deel te nemen. Kris Peeters echter voerde toen plots een mediatiek nummertje op bij de Franstalige partijvoorzitters en beweerde plechtig voor de cameras dat hij de nodige garanties gekregen had. Welnu, meneer Peeters, waar zijn nu die garanties? De voorbije maanden hebben aangetoond dat Peeters de bevolking toen een rad voor de ogen gedraaid heeft. Zijn nummertje diende enkel en alleen om de N-VA overboord te kunnen gooien en de postjes van de CD&V in de federale regering en met name dat van toenmalig premier Leterme veilig te stellen.

Bart De Wever vindt het ook bijzonder opvallend dat de voorwaarden die Kris Peeters vandaag aan de dialoog stelt, uitermate minimalistisch zijn in vergelijking met de 7 voorwaarden van het kartel vorige zomer. Dit bewijst nogmaals dat de N-VA absoluut onmisbaar is om de belangen van 6 miljoen Vlamingen te verdedigen. Kris Peeters en de CD&V hebben de lat nu zodanig laag gelegd dat ze niet alleen plat op de buik moeten, maar zelfs in de grond moeten kruipen, van schaamte welteverstaan.

Bart De Wever betreurt deze totale koerswijziging van de CD&V en van Kris Peeters: 30% van de Vlamingen had hen nochtans, samen met de N-VA, een krachtig politiek mandaat gegeven. Dat mandaat hebben zij nu volledig verkwanseld.

Auteur:
Bart De Wever
Algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be