Nederlands Vaccinatie Instituut


Twee Nederlanders dood na malaria in Gambia

zaterdag, 10 januari 2009

In tweeënhalve maand tijd (van september tot november 2008) liepen 56 patiënten malaria op na een korte vakantie in Gambia, waaronder 10 Nederlandse toeristen. Drie patiënten, waaronder twee Nederlandse, overleden. Alle reizigers gebruikten geen of de verkeerde malariaprofylaxe, zo blijkt uit een artikel in Eurosurveillance.

Op 24 november 2008 kreeg TropNetEurop, het Europese netwerk om het aantal gevallen van geïmporteerde infectieziekten te volgen, melding van enkele Deense reizigers die malaria hadden opgelopen tijdens hun vakantie in Gambia, West-Afrika. In korte tijd raakten acht Deense reizigers besmet, die allen hun vakantie bij hetzelfde reisbureau hadden geboekt en tijdens hun hele vakantie aan de kust verbleven, zonder rond te reizen door Gambia. Van de acht patiënten overleed een vrouw van eind veertig en hielden twee patiënten ernstig letsel aan de ziekte over.

Europese toename

Meldingen uit andere, voornamelijk Noord-Europese, landen volgden snel. In tweeënhalve maand tijd bleken in ieder geval 12 Finnen, 3 Noren, 19 Britten, 2 Spanjaarden, 10 Nederlanders en 2 Duitsers malaria opgelopen te hebben in Gambia. Voor alle patiënten gold dat zij een korte vakantie hadden geboekt naar Gambia en geen of de verkeerde malariaprofylaxe gebruikten. Veel patiënten hadden van hun reisbureau of zelfs van hun huisarts te horen gekregen dat dit niet nodig was.

Twee Nederlandse reizigers die besmet waren geraakt hadden ten onrechte vertrouwd op een homeopatisch medicijn (chininum arsenicosum D8). Van de tien Nederlandse patiënten moesten er zeven opgenomen worden in het ziekenhuis. Twee patiënten, van 45 en 49 jaar, die beiden geen malariaprofylaxe hadden gebruikt, overleden aan de ziekte. Ook een Deen overleed aan malaria na besmet te zijn in Gambia.

Verkeerde adviezen

De toename van het aantal meldingen valt nauwelijks te rijmen met recente studies die juist een afname van de malariatransmissie in Gambia laten zien. De oorzaak moet gezocht worden in het feit dat lang niet alle reizigers naar Gambia een reizigersadviseur bezoeken. Veel reisjes worden lastminute geboekt waardoor er nauwelijks tijd is om advies in te winnen. Zo vertrokken vijf van de Finse slachtoffers al binnen vijf dagen na het boeken van de reis. Bovendien is Gambia een van de weinige West-Afrikaanse landen waar de gelekoortsvaccinatie niet verplicht wordt gesteld. Een bezoek aan een vaccinatiebureau is dus niet noodzakelijk om naar het land af te kunnen reizen. Bij navraag bleken ook verkeerde adviezen vanuit de reisbureaubranche een rol te spelen. Een aantal reisbureaus had hun klanten verteld dat malariapillen of vaccinaties niet nodig waren.

Bronnen:

Jelinek T, Schade Larsen C, Siikamäki H, Myrvang B, Chiodini P, Gascon J, Visser L, Kapaun A, Just-Nübling G. European cluster of imported falciparum malaria from Gambia. Euro Surveill. 2008;13(51):pii=19077.

Z Bisoffi, Centre for Tropical Diseases, S. Cuore Hospital, Negrar, Verona province, Italy. Malaria in travellers to Gambia. Eurosurveillance, Volume 13, Issue 51, 18 December 2008