Kookwedstrijd Grand Prix Culinaire gooit hoge ogen met thema vis


HAARLEM, 20081125 -- Grand Prix Culinaire is de nieuwe prestigieuze kookwedstrijd voor kookstudio's en kookclubs. De initiatiefnemers van de wedstrijd creëren met de wedstrijd een podium voor de kookstudiobranche en dagen kookclubs uit om te laten zien wat ze in huis hebben. Grand Prix Culinaire 2009, wie schrijft en bereid het beste visrecept op de verschillende podia tijdens de wedstrijd? Een deskundige jury onder aanvoering van delicious. beoordeelt streng de verrichtingen van de deelnemers, alleen de beste kandidaten gaan door naar de volgende ronde.

Spectaculaire halve finale

De aftrap van kookwedstrijd Grand Prix Culinaire 2009 vond vorige week plaats tijdens de Margriet Winter Fair. De vakjury selecteerde vooraf elf kookstudio's voor deze halve finale op basis van hun zelfgeschreven visrecept. Op 18-19-20 november mochten zij hun recept in het kooktheater van de Margriet Winter Fair komen bereiden voor vakjury en publiek. Het publiek hing in deze halve finale gedurende de drie dagen aan de lippen van de kookstudiochefs tijdens de spectaculaire kooksessies. Onder het toeziend oog van de camera werd door elke deelnemer in 30 minuten een vis gefileerd, klaargemaakt en opgediend aan de vakjury. Uitleg en interactie met het publiek was van groot belang. Het thema van de wedstrijd is `goede vis', de deelnemers schreven eigenhandig een recept voor een hoofdgerecht. De benodigde vis kozen de deelnemers uit de groene lijst van Stichting De Noordzee, een overzicht van duurzaam gevangen vissoorten.


Presentator Léon Mazairac stelde de deelnemers tijdens de bereiding op de proef met vragen over ingrediënten en bereidingswijze. Leon is bekend als presentator van het kookprogramma `Eet Smakelijk' bij omroep LLiNK, als eigenaar van twee kookscholen weet hij als geen ander wat er bij een kookworkshop komt kijken. De vakjury heeft de deelnemers beoordeeld op vakmanschap en leermeesterschap. De volgende zes kookstudio's hebben het hoogst gescoord en gaan door naar de finale op 1 februari 2009 tijdens de culinaire beurs PUUR in Maastricht:



· CuHaBo, Maren Kessel

· De Kokkerie, Delft

· Food, Jazz & DJ's, Utrecht

· THEOKOOKT, Amersfoort

· Dining56, Arnhem

· SANSJULIENNE, Leusden



Wij feliciteren de deelnemers met het bereiken van de finale en wensen hen veel succes in Maastricht. Wilt u ze komen aanmoedigen, kom dan naar PUUR.

Enthousiasme

Grand Prix Culinaire kan op veel enthousiasme rekenen van deelnemers, publiek èn vakjury. Jurylid Tilly Sintnicolaas van hoofdsponsor KitchenAid spande zich voorheen in voor de promotie van vis, zij weet als geen ander dat de gemiddelde Nederlander te weinig vis eet. Tilly Sintnicolaas: `In deze wedstrijd kan het publiek van A tot Z volgen hoe vis klaargemaakt wordt, het is een mooi schouwspel en tegelijkertijd ook erg leerzaam.


Het was even onzeker of Jaap Wuurzink van Kookstudio Koken met Max op tijd aanwezig kon zijn voor de halve finale. Vlak voor de wedstrijd was hij gevallen en kon zijn arm nauwelijks bewegen. Hij wilde hij de wedstrijd niet missen, kreeg een aantal pijnstillende injecties van de dokter en kwam toch. Achteraf bleek er een spier gescheurd waarvoor hij zelfs geopereerd moet worden.



Het publiek reageerde spontaan op de kookwedstrijd tijdens de Margriet Winter Fair. De onmiskenbare geur van gebakken vis trok de aandacht van passanten van het centraal gelegen kooktheater. De wedstrijd trok veel toeschouwers, de bankjes waren dan ook elke sessie volledig bezet. Naast de bereiding was ook het fileren van de vis voor vele toeschouwers een leerzaam onderdeel.



Kookclubs
De spannende halve finales voor kookstudio's zitten erop, voor de kookclubs moeten ze nog beginnen. De jury selecteert twaalf kookclubs op basis van hun ingezonden visrecept. Deze twaalf beste clubs mogen hun ingezonden visrecept op 10 en 11 januari 2009 komen bereiden in de thuishaven van de hoofdsponsor, in het Kitchenaid Experience Center te Gouda. Vele kookclubs zijn vaste gast bij een kookstudio en leren tijdens maandelijkse bijeenkomsten van de kookstudiochef wat hen specifiek interesseert, van snijdtechnieken tot wild bereiden.



Finale

Op zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 2009 vinden de finales plaats op het kookplein van de culinaire consumentenbeurs PUUR in MECC Maastricht. Een finale die u niet mag missen! Op zaterdag strijden de zes beste kookclubs om de eerste plaats en op zondag is het de beurt aan de kookstudio's. Beide dagen worden afgerond met een prijsuitreiking voor de deelnemers van die dag.



Over Grand Prix Culinaire
Grand Prix Culinaire is de nieuwe prestigieuze kookwedstrijd voor kookstudio's en kookclubs. Een podium voor alle kookstudio's en kookclubs was er in deze vorm nog niet eerder, terwijl de aandacht voor lekker en gezond koken is nog nooit zo hoog geweest. Hoog tijd dus volgens de initiatiefnemers Stichting European Cookery school Association (ECA), foodmagazine delicious. en culinaire consumentenbeurs PUUR. Het aantal kookstudio's en kookclubs groeit nog steeds, Nederland telt momenteel ruim 400 kookstudio's die jaarlijks door meer dan 1 miljoen mensen worden bezocht. Daarvan zitten naar schatting een kleine 30.000 mensen weer in een kookclub (bron: KookstudioTrends2007).

Grand Prix Culinaire is een jaarlijks terugkerende kookwedstrijd waar een ideëel doel en een thema aan gekoppeld wordt. Het thema van dit jaar is `duurzame gevangen vis' waarmee alle deelnemers aan de slag moeten. De soorten vis waar de deelnemers uit kunnen kiezen staan in de categorie `goede keuze' (groen) van de viswijzer 2007/2008 van stichting De Noordzee. Je vindt de viswijzer op: www.goedevis.nl

Meer informatie over de wedstrijd en de finalerondes tijdens PUUR

Ga naar www.grandprixculinaire.nl of neem contact op met de organisatie.



Grand Prix Culinaire is een initiatief van Stichting European Cookery school Association (ECA), delicious. en PUUR

en wordt mede mogelijk gemaakt door: KitchenAid, Hansaplast, KookstudioJaarkaart, Visgilde, BK en Wusthof.

De organisatie is in handen van Stichting European Cookery school Association (ECA), info@cookeryschools.eu, tel. 023-5315084

http://www.kookstudiogids.nl





Ingezonden persbericht