Gemeente Voorschoten

Romeins Nederland

Zondagmiddaglezing over Romeins Nederland

historisch museum Op 11 januari 2009 geeft de heer Wim van den Eijkel een lezing over `Romeins Nederland en daarna, op zoek naar onze voorouders'. Tijdens deze lezing wordt ingegaan op de invloed van de Bataven, die zich in het jaar 69 verzetten tegen de Romeinse overheersing, op de geschiedschrijving van Nederland. De lezing wordt gehouden in het kader van onze huidige tentoonstelling `De Romeinen in Zuid-Holland' en begint om 14.00 uur in het Historisch Museum Voorschoten, Voorstraat 17. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om de tentoonstelling te bezichtigen.

Nederland lag tijdens de eerste vier eeuwen van onze jaartelling aan de noordgrens van de `Romeinse wereld'. Tegen de Romeinse aanwezigheid in de Lage Landen kwamen de Bataven in het jaar 69 in opstand. Een heroïsch feit dat de basis vormde voor de Bataafse mythe die een belangrijke plaats heeft in de geschiedschrijving van ons land in de 17e en 18e eeuw. Wim van den Eijkel gaat in zijn lezing in op de invloed van de Bataven bij enkele belangrijke gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis die soms vele eeuwen later plaatshadden.

Wim van den Eijkel is leraar geschiedenis aan het voortgezet onderwijs. Daarnaast is hij als vrijwilliger betrokken bij het HMV, als lid van de werkgroep archivering en suppoost. De lezing die hij in de zomer van 2008 gaf over `Het 19^e-eeuwse Voorschoten en de modernisering van de samenleving', mocht zich verheugen op grote publieke belangstelling.

De tentoonstelling `De Romeinse tijd in Zuid-Holland' loopt t/m 8 februari 2009. Het museum is geopend op vrijdag-, zaterdag-, en zondagmiddag van 14.00-17.00 uur. Het museum is gevestigd aan de Voorstraat 17 te Voorschoten. Een vrijwillige bijdrage voor het museum wordt op prijs gesteld. Meer informatie over het museum is te vinden op: http://www.historischmuseumvoorschoten.nl/

De Stichting Historisch Museum Voorschoten is een stichting zonder winstoogmerk met als doel het historisch erfgoed van de gemeente Voorschoten voor het nageslacht te bewaren en voor geïnteresseerden tentoon te stellen. De stichting heeft hiervoor het Historisch Museum Voorschoten opgericht. De stichting steunt op vrijwilligers, vrijwillige bijdragen (Vrienden van het HMV) en donateurs.
* 11 januari 2009