Politie Groningen

Zondag 11 januari 2009

Provincie Groningen, 11-01-2009

Groningen: politie lost overval benzinepomp op

De Groninger politie heeft een overval op een benzinepomp aan de Friesestraatweg opgelost. De overval vond plaats op 23 november 2008. De 37-jarige verdachte uit de gemeente De Marne is afgelopen week aangehouden. De man heeft tijdens zijn verhoren de overval bekend. Hij is door de rechter-commissaris in bewaring gesteld, waardoor de man nog steeds vast zit.

Op zondag 23 november jl. om omstreeks 18:00 uur kwam de man de benzinepomp binnen. Hij droeg een capuchon en een sjaal voor zijn mond en gaf de medewerkerster een brief. Hierop stond dat het een overval betrof, hij een pistool had en geld wilde zien. De vrouw gaf geld mee, waarop de man er lopend vandoor ging. De politie startte meteen een onderzoek, maar zonder direct resultaat. De verdachte viel door de mand door forensisch onderzoek in de zaak en op de brief. Zijn vingerafdrukken werden gevonden, waardoor de man door de mand viel. Omdat de verdachte eerder in aanraking is gekomen met de politie, waren zijn vingerafdrukken bekend bij de politie. Er wordt nog onderzocht of de man in aanmerking komt voor meerdere overvallen.

Groningen: jongen aangehouden voor vernieling

De politie heeft zaterdagavond op de Amkemaheerd een 16-jarige jongen uit Groningen aangehouden voor vernieling. Een alerte getuige belde de politie, waarna agenten op onderzoek uitgingen. De ruit van een bushalte was kapot. De getuige vertelde dat het om een groepje van vijf jongeren ging en gaf van een aantal jongeren een signalement door. Surveillance in de buurt had resultaat: de jongens kwamen aangelopen vanaf de Claremaheerd. Twee jongens waren inmiddels gevlogen, de andere drie werden door de agenten aangesproken. De 16-jarige jongen werd aangehouden. Zijn vader werd ingelicht over de aanhouding van zijn zoon. Een andere 16-jarige jongen werd ook meegenomen naar het bureau. Daar bleek dat in ieder geval de aangehouden jongen het bushokje had vernield. Hij werd ingesloten voor nader onderzoek. De politie maakt proces-verbaal op.

Marum: auto belandt tegen boom

Een 21-jarige automobilist uit Leek is zaterdagavond op de Molenweg in Niebert van de weg geraakt. Vermoedelijk reed hij te hard, waardoor hij uit de bocht vloog en tegen een boom botste. Zijn auto lag op de kop op het naastgelegen fietspad. De boom hing gedeeltelijk over het fietspad. Een ambulance kwam op de aanrijding af, maar de man bleek op het eerste gezicht geen letsel door de aanrijding te hebben. Hij werd toch voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De auto raakte flink beschadigd en werd afgesleept door een bergingsbedrijf.

Oude Pekela: auto vernield

Twee 18-jarige en een 17-jarige jongen uit Oude Pekela zijn zaterdagvond aangehouden voor vernieling van de auto. De 48-jarige eigenaar van de auto belde de politie, nadat hij de jongens had betrapt. De jongens hadden op de Veemstede een bierflesje tegen de voorruit van de auto gegooid, waardoor er een ster in de voorruit zat. De man reed achter de jongens aan, terwijl de jongens richting Winschoten fietsten. Een agent ging op de melding af en reed de jongens en de eigenaar van de auto op het Zuiderveen tegemoet. Toen de agent de jongens aansprak, wisten ze van niks. Daarop werden ze alle drie aangehouden. De politie doet onderzoek. De eigenaar van de auto doet aangifte.

Groningen: alcomobilist raakt rijbewijs kwijt

Een 21-jarige beginnend bestuurder is zaterdagnacht op de Deldenweg in Hellum zijn rijbewijs kwijt geraakt. Agenten zagen hem rijden en controleerden de man. Een blaastest wees uit dat hij onder invloed van alcohol was. Hij werd aangehouden en op het politiebureau bleek dat hij ruim 1,5 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: hennepkwekerij opgerold

De politie heeft zaterdagmorgen in een woning aan de Kastanjelaan een hennepkwekerij ontmanteld. Er werd een kleine 300 planten gevonden. Ook de benodigde apparatuur, zoals lampen, filters en transformators werden gevonden. Alle planten en apparatuur werden in beslag genomen. De politie doet onderzoek naar de eigenaar.

Stadskanaal: inbraak in kerk

Onbekende(n) hebben vrijdagavond of -nacht ingebroken in een kerk aan de Irenelaan in Stadskanaal. De deur werd geforceerd, waarna de dader(s) binnen wisten te komen. Er werd diverse apparatuur weggenomen. De politie doet onderzoek.

Groningen: fietser geschept

Een 24-jarige fietser uit Groningen is zaterdagnacht op de Stationsweg in Groningen geschept door een auto. Hij stak de weg over op zijn fiets, terwijl een 22-jarige automobilist uit Annen er reed. Hij kon de fietser niet meer ontwijken. De fietser is met in ieder geval hoofd- en nekletsel en een gebroken been per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De Stadjer verklaarde alcohol te hebben gedronken, maar hij wist niet meer hoeveel. Van hem werd een bloedproef afgenomen om het promillage vast te kunnen stellen.

Marum: man beledigt agenten

Een 24-jarige man uit Nuis is zaterdagnacht bij een horecagelegenheid aan de Tolhuisstraat in Marum aangehouden voor belediging. Surveillerende agenten reden langs en hoorden de man beledigende woorden uiten. Hij werd aangehouden, bekende de belediging en mocht na verhoor weer naar huis. Hij krijgt proces-verbaal. Ook in Groningen werd een man aangehouden voor belediging. De 24-jarige Stadjer schreeuwde beledigende woorden naar agenten toen zij in gesprek waren met een slachtoffer van een mishandeling in de Hardewikerstraat. Hij bleef zich vervelend gedragen en viel in herhaling voor wat betreft zijn beledigingen. Na drie waarschuwingen was de maat vol. Hij werd aangehouden en is ingesloten. Tegen de Stadjer wordt proces-verbaal opgemaakt.

Appingedam: inbraak jongerencentrum

Onbekende(n) hebben tussen vrijdagavond en zaterdagmorgen ingebroken in een jongerencentrum in Appingedam. Een ruit werd vernield, waarna de dader(s) drank wisten mee te nemen. De politie doet onderzoek.

Groningen: agressieve winkeldief ingerekend

De politie heeft zaterdagavond een 26-jarige Stadjer aangehouden. De man was door medewerkers van een supermarkt aan de Akerkhof betrapt op winkeldiefstal. Toen zij hem aanspraken, trok de verdachte een mes. De medewerker kon net op tijd, dankzij een waarschuwing van zijn collega, naar achteren springen. De agenten kregen een signalement en camerabeelden leverden ook een duidelijk beeld van de verdachte. Onderzoek in de omgeving had resultaat. De agenten zagen de verdachte in de Gelkingestraat lopen. Hij werd aangehouden. Toen hij gefouilleerd werd, troffen de dienders onder andere twee messen en de gestolen blikjes drank. Die werden in beslag genomen en de Stadjer is ingesloten.

Stadskanaal: gewonde na vechtpartij in kroeg

In een kroeg aan de Korte Hemenweg in Stadskanaal is zaterdagavond een man gewond geraakt na een vechtpartij. Agenten kregen de melding dat het daar uit de hand liep en troffen een groep jongeren bij de kroeg. Omstanders vertelden dat er tegen reclameborden en autos was geschopt. Op de grond bij de deur lag een 18-jarige man uit Stadskanaal. Hij was gewond. Een ambulance werd gewaarschuwd en agenten hebben de boel gesust. Er ontstond op enig moment ruzie tussen de groep jongeren en de mensen die aan de bar zaten. De jongeren werden de kroeg uitgezet, maar ze bleven terugkomen. De man is vermoedelijk met een barkruk in elkaar geslagen. De aanleiding van de ruzie is onbekend. In de kroeg zijn veel dingen vernield. De eigenaar doet hiervan aangifte. De gewonde man is uiteindelijk per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Hij bleek een gebroken jukbeen te hebben en vermoedelijk ook een gebroken nekwervel. De politie stelt een onderzoek in.