Ingezonden persbericht


Nijmegen, 7 november 2008

Persbericht

Edelherten in Nederland

Het edelhert is het grootste echt 'wilde' dier in Nederland. De tentoonstelling Edelherten in Nederland brengt de leefwijze van deze hertensoort in beeld. Een hinde met kalf en twee kampende bokken vormen het spectaculaire hart van de tentoonstelling. Daaromheen is er voor oud en jong op speelse en interactieve wijze veel te ontdekken over het edelhert. De expositie Edelherten in Nederland is te zien van 11 januari tot en met 28 juni 2009 in het Natuurmuseum Nijmegen.

Het edelhert leeft in ons land van oudsher op de Veluwe en pas sinds enkele decennia ook in de Oostvaardersplassen. Twee totaal verschillende gebieden, zowel landschappelijk als beheersmatig. De laatste jaren laat het edelhert zich in het oosten en zuiden van Nederland ook regelmatig buiten deze officiële leefgebieden zien. Voor een deel zijn dat ontsnapte exemplaren, maar het betreft ook zwervende herten die vanuit Duitse leefgebieden onze landsgrens zijn overgestoken. Door de aanleg van zogenaamde 'robuuste verbindingen' tussen natuurgebieden kan de verspreiding van het edelhert verder toenemen.

Naast edelhert zijn ook wild zwijn, damhert en ree in aantallen en in verspreiding toegenomen. In een sterk verstedelijkt Nederland is dit zonder meer een succes, dat vooral te danken is aan beschermende wetgeving, natuurontwikkelingsprojecten en een meer natuurvriendelijke inrichting van het platteland. Dit succes gaat gepaard met toenemende discussie over overlast door landbouw- en verkeersschade. In de tentoonstelling is ook een wild zwijn te zien dat in 2008 bij een Nijmeegse basisschool werd afgeschoten.

Edelherten in Nederland biedt puzzels, spelletjes en animaties waarin verschillende thema's aan bod komen. Naast de bouw van het gewei, de bronst en het voedsel van edelherten komen ook andere herten als ree en damhert aan bod. De expositie heeft daarmee voor alle leeftijden wat te bieden.

Adres: Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur. Entree: E 3, - voor volwassenen en E 1,50 voor kinderen en 65+. Kijk voor meer informatie op http://www.natuurmuseum.nl.



Ingezonden persbericht