Ingezonden persbericht


Leiden, 7-1-2009

Zondagmiddaglezing GESCHIEDENIS VAN DE JAZZ
11 januari 2009 in Museum Volkenkunde

Eén zondagmiddag per maand organiseert Volkenkunde een lezing over een actueel onderwerp. Ditmaal sluit de zondagmiddag lezing aan op de tentoonstelling 'Music in Motion'. Maarten Weyler verzorgt aanstaande zondag 11 januari de lezing 'De geschiedenis van de jazz'. World-jazz, m-base, acid-jazz, hardbob, ragtime en early jazz zijn maar een aantal onderwerpen waarmee Maarten Weyler samen met de toehoorders deze middag door de geschiedenis van de jazz loopt. Na een uurtje is iedereen weer in het nu om in het museumcafé onder het genot van een drankje nog wat na te praten.

De geschiedenis van jazz is de evolutie van een muziekgenre dat praktisch over alle werelddelen verspreid raakte en dit in een relatief korter periode. Aan de hand van muziekfragmenten neemt Maarten Weyler de aanwezigen mee door de geschiedenis van de jazz. Hij geeft antwoord op vragen als: Wat is jazz? Hoe is jazz ontstaan? En hoe heeft jazz zich verspreid? Bovendien haakt hij in op rechtstreekse voorlopers van jazz zoals de blues en ragtime. Ook early jazz wordt hierbij niet vergeten.

Maarten Weyler is musicoloog en archeoloog. Als bassist is hij sinds de jaren zeventig actief in verschillende muziekstijlen. In 1982 stichtte hij de eerste dagschool voor jazz in Vlaanderen. Sinds die periode organiseert hij ook jaarlijks de "Jazz zomercursus" van de Halewynstichting. Als docent heeft hij ook een groot deel van de huidige Vlaamse jazz-scène opgeleid.

Aanvang: 15.30 uur. Arrangementsprijs: E 10,00 (lezing en borrel, inclusief museumentree). Museumkaarthouders, leden van de Vriendenvereniging en studenten van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden betalen de speciale prijs van E 5,00.



Ingezonden persbericht