Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Egmond aan Zee, 7 januari 2009

37e PWN Egmond Halve Marathon:

Nederlandse top aanwezig bij afscheid van Kamiel Maase

Nog niet eerder waren er zoveel Nederlandse topatleten in een wedstrijd aanwezig als komende zondag bij de PWN Egmond Halve Marathon. De 37e editie staat dan ook voor een deel in het teken van het afscheid van Kamiel Maase.

Kamiel Maase kan zondag rekenen op sterke concurrentie uit eigen land. Het is uniek dat er zoveel nationale toppers tegelijk aan de start staan van een internationaal evenement op Nederlandse bodem. Nu is Egmond altijd al geliefd geweest bij de Nederlandse atleten, maar het zegt tevens veel over de populariteit van Maase. Bovendien is organisator Le Champion er trots op dat hij juist deze wedstrijd uitkoos om definitief afscheid te nemen van de topsport.

Naast Maase starten Michel Butter, Hugo van den Broek, Luc Krotwaar, Greg van Hest, Patrick Stitzinger, Sander Schutgens, Koen Raymaekers en Marco Gielen op de Noord-Boulevard van de badplaats. Allen liepen eerder al een of meerdere keren in Egmond. In 1999 won Van Hest de halve marathon, in 2001 liep Maase naar de winst en in 2003 schreef Krotwaar de wedstrijd op zijn naam. Maar Maase won hem nog eens, in 2006. Als hij zondag weer wint, komt hij op gelijke hoogte met Marti ten Kate, die drie keer naar de winst liep in Egmond.

De Nederlanders krijgen het niet gemakkelijk. Zo staat de winnaar van vorig jaar, Mulugeta Wami wederom aan de start. De jongere broer van de Ethiopische Gete Wami loopt pas sinds enkele jaren hard, op aanraden van zijn zus, en met succes. Een andere oud-winnaar, uit 2005, is de Keniaan Robert Cheboror. Ook hij is gebrand op een goede klassering. Een debutant op het strand is Chala Dechase. De jonge Ethiopiër werd vorig jaar tweede in de marathon van Amsterdam en won een maand later de Great Ethiopian Run in Addis Ababa. Hij behoort tot de absolute favorieten.

Misschien kunnen de 'jonkies' voor een verrassing zorgen. Butter eindigde op een knappe 9e plaats tijdens het EK cross in Brussel in december vorig jaar. Van den Broek is al een tijdje blessurevrij en liet in Amsterdam tijdens de marathon zien dat zijn gewijzigde trainingsaanpak en leefomstandigheden vruchten afwerpen. Ook Stitzinger, Raymaekers en Schutgens eindigden al eens in de top 10 van Egmond. Kortom, zondag staat er een veld klaar dat zeer aan elkaar gewaagd is. En dat levert een mooie strijd op het altijd onvoorspelbare parcours op.

Bij de vrouwen is de Nederlandse Hilda Kibet een van de favorieten. In december won zij nog het EK cross in Brussel. Kibet won in 2007 de PWN Egmond Halve Marathon en werd vorig jaar 2e.

Noot aan de redactie (