NPS/VARA/VPRO

Buitenhof 11 januari 2008

Nederland als aardgasrotonde van Noordwest-Europa

zondag 11 januari 2009 12:00 Ned 1
maandag 12 januari 2009 10:20 Ned 2 (Herhaling)

Het Russische staatsbedrijf Gazprom draaide deze week opnieuw de gaskraan dicht. Honderdduizenden Oost-Europese huishoudens zaten daardoor plots in de vrieskou en de gasprijs schoot razendsnel omhoog. Wat betekent deze afhankelijkheid van Rusland voor Europa en in het byzonder de specifieke positie van Nederland. In Buitenhof een blik op de toekomst met Marcel Kramer, voorzitter Raad van Bestuur van Gasunie. Daarnaast een eerste lijsttrekkersdebat over de toekomst van Europa.
* Nederland als aardgasrotonde van Noordwest-Europa Het Russische staatsbedrijf Gazprom draaide deze week opnieuw de gaskraan dicht. Honderdduizenden Oost-Europese huishoudens zaten daardoor plots in de vrieskou en de gasprijs schoot razendsnel omhoog. Wat betekent deze afhankelijkheid van Rusland voor Europa en in het byzonder de specifieke positie van Nederland. Kan Nederland de aardgasrotonde van Noordwest-Europa worden zonder naar de pijpen van Moskou te dansen? In Buitenhof een blik op de toekomst met Marcel Kramer, voorzitter Raad van Bestuur van Gasunie.


*De (on)macht van Europa
Het eerste debat voor de Europese Verkiezingen met de nieuwe lijsttrekkers Wim van de Camp (CDA), Hans van Baalen (VVD) en Thijs Berman (PvdA). Wat is het antwoord van Europa op de komende recessie? Wat heeft Europa nagelaten bij de kredietcrisis? Komt er nu wel of geen uitbreiding met Turkije en andere landen.

Presentatie: Clairy Polak
Columnist: Max Pam
Eindredactie: Corinne Hegeman

De (on)macht van Europa
Lijsttrekkers Wim van de Camp (CDA), Hans van Baalen (VVD) en Thijs Berman (PvdA) Het eerste debat voor de Europese Verkiezingen met de nieuwe lijsttrekkers Wim van de Camp (CDA), Hans van Baalen (VVD) en Thijs Berman (PvdA). Wat is het antwoord van Europa op de komende recessie? Wat heeft Europa nagelaten bij de kredietcrisis? Komt er nu wel of geen uitbreiding met Turkije en andere landen.