Gemeente Abcoude


Rien Nouwen Aquaduct op TV

In de serie Spoor van Leven' gaan de makers op zoek naar persoonlijke en bijzondere verhalen over, op, rond en langs het spoor. De aflevering die RTL4 op zondag 11 januari om 15.55 uur uitzendt, gaat over het traject Amsterdam - Utrecht. Door de spoorverdubbeling op dit baanvak zijn het Rien Nouwen Aquaduct in Abcoude en het nieuwe station Bijlmer/Arena onbetwiste toppers geworden. Aan het programma werken ook enkele Abcoudenaren mee die nauw bij de totstandkoming van het aquaduct betrokken waren.

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat het nieuwe station en het spooraquaduct voor het Gein in gebruik zijn genomen. Abcoude mag nog altijd met voldoening terugkijken op het succes dat bevolking en gemeente bij dit unieke project hebben behaald. De oude spoorbaan is inmiddels geruimd. Ook zijn de eerste aanzetten gegeven om in de omgeving van aquaduct en oude station het groen langs het Gein en de landelijke rust nog mooier dan voorheen tot zijn recht te laten komen. In het vaarseizoen van 2009 zal het Gein voor het eerst sinds vele jaren voor de kleinschalige recreatievaart weer in al zijn pracht onbelemmerd toegankelijk zijn. Dat er in Abcoude de afgelopen jaren echt iets bijzonders tot stand is gebracht krijgt nu terecht aandacht van de landelijke TV. Kijk dus zondag 11 januari 15.55 uur naar RTL4 (herhaling zondag 18 januari rond 09.00 uur).

De uitzending is een goede aanleiding om nog eens te wijzen op het boekje Sporen onder water'. De voorgeschiedenis en de bouw van het aquaduct zijn daarin uitvoerig beschreven en in beeld samengevat in een bij het boekje gevoegde DVD. Gebleken is dat vele Abcoudenaren van deze publicatie niet op de hoogte zijn. Sporen onder water' met DVD is verkrijgbaar bij boekhandel Sprey en Tabakshop Abcoude.


---

10 januari 2009