Barbara Kluiver en Baukje Hiemstra te zien bij Galerie Oost99 te Hoorn


`Misery en Memory'

HOORN, 20090109 -- De uit gefragmenteerde lichaamsdelen bestaande beelden van Barbara Kluiver hebben alledaagse thema's als onderwerp. Niet het aantrekkelijke, maar datgene wat daaronder ligt - de misery '. In de foto's van Baukje Hiemstra worden de herinneringen aan de kindertijd vergroot en vervormt. Het onbevangen kind beleeft in haar foto's de herinnering opnieuw. Het werk is van 11 januari t/m 1 maart, samen Ger Driessen, Rie van Eijck, Ineke van Koningsbruggen, Michael Lasoff en Mappie van Nieuwland, te zien bij galerie Oost99 te Hoorn. Galerie Oost99 Grote Oost 99 1621 BT Hoorn openingstijden do t/m zo 13.00-17.00 uur.

Ugggh en ach...

De beelden van Kluiver hebben iets beklemmends, ze `wringen' en daarin ligt hun fascinatie. De beschouwer herkent de diepere laag van hun betekenis. `Girlll' bijvoorbeeld: een lief gezichtje, in een ijzeren wurggreep. Het laat zien hoe kinderen gevangenen van zichzelf kunnen zijn. Herkenbaar?
Of `War-hoofd', een kluwen van ijzer op hoge poten die oprijzen uit een van de statussymbolen van deze maatschappij, de Uggs schoenen. Met een licht agressieve uitstraling verbeeldt het het in de war zijn.
In de foto's van Hiemstra overheerst het kinderlijke en ongepolijste, maar een ontluikende vrouwelijkheid en cynische volwassenheid schemert door de pose en de blik van de kinderen heen. Het zijn suggestieve foto's, sommigen zijn verontrustend. Ze roepen bij de kijker vragen op: hoelang blijft de kinderlijke onschuld bestaan en bestaat die kinderlijke onschuld eigenlijk wel?





ingezonden persbericht