ArtiestenBelangenCentrum ABC presenteert `Model Contract Voorwaarden'


Presentatie standaard contract & leveringsvoorwaarden voor artiesten bij tienjarig bestaan belangenvereniging

EINDHOVEN, 20081212 -- Tijdens de Artiesten- en Evenementen Beurs AEB in Beursgebouw Eindhoven op 11, 12 en 13 januari 2009 presenteert ABC een nieuwe standaard die het afsluiten van een waterdicht contract tussen artiest en opdrachtgever weer wat makkelijker maakt. De `Algemene Voorwaarden' bevinden zich doorgaans achterop het contract en regelen verplichtingen van zowel artiest als afnemer. ABC heeft als vereniging van professioneel werkende artiesten en gezelschappen het initiatief genomen om aan haar leden een gratis exemplaar van Model Contract- en Leverings- Voorwaarden ter beschikking te stellen. Het model is ter inzage via www.artiestenbelangen.nl

In een artiestencontract worden zaken geregeld zoals het honorarium, de datum en de locatie en de gegevens van de betrokkenen zoals namen, adressen en verantwoordelijkheden. Daarbuiten zijn er nog vele afspraken die standaard bij het contract horen en ook wel Algemene Voorwaarden worden genoemd. Hierbij gaat het om allerlei uiteenlopende zaken als de kleedkamer en de consumptiebonnen, de grootte van het podium en de vereiste technische voorzieningen, maar ook over het recht om opnames te maken. Wat te doen als het festival verregent of een concert wordt afgelast wegens het ontbreken van een vergunning? Wie is aansprakelijk als de artiest in een file blijft steken of ziek is? De Algemene Voorwaarden voorzien hierin.

Al dit soort onderwerpen zijn vastgelegd in de `kleine lettertjes' op de achterkant en worden meestal pas gelezen als er iets mis gegaan is, en dat is vaak te laat. Dan kunnen er onaangename schadeposten optreden met juridische procedures die wellicht voorkomen hadden kunnen worden als alle informatie beter was doorgenomen. Maar voor de afnemer is het tijdrovend en bijna ondoenlijk om alle kleine lettertjes van elk contract door te gaan nemen, hij is bovendien geen jurist. Omgekeerd geldt voor de artiest hetzelfde: hij zal het liefst met zijn eigen voorwaarden werken om zeker te weten dat zijn voorstelling tot zijn recht kan komen.

Voor beide groepen, artiest en afnemer, is er nu een oplossing voor dit probleem. ABC heeft in samenwerking met juristen van "EENHEELDUURKANTOOR.NL" een standaard gemaakt voor Contract Voorwaarden en Leverings Voorwaarden. Mede door inspraak van betrokkenen en belanghebbenden is een evenwichtig samengesteld document ontstaan. Beide partijen weten wat ze aan elkaar hebben en kunnen bij gebruik hiervan er vanuit gaan dat de zaken goed geregeld zijn en er geen addertjes onder het gras zitten. Leden van ABC zijn stuk voor stuk zelfstandige artiesten die met een VAR-verklaring van de Belastingdienst werken en een professionele bedrijfsvoering hebben. Voor de afnemer is lidmaatschap van ABC de garantie dat hij niet achteraf met allerlei belasting- en premietoeslagen komt te zitten.

ABC presenteert het model op zondag 11 jan. tijdens de opening van de AEB 2009, bij het eigen SpeedDate Plein. In korte tijd kan een afnemer hier contact leggen met meer dan vijftien verschillende acts en shows van ABC-artiesten.