Automobilist wil meer invloed bij oplossing fileprobleem

11/01/2009 14:25

Ahoy Rotterdam

Automobilist wil meer invloed bij oplossing fileprobleem

De Nederlandse automobilist zoekt de oplossing voor het fileprobleem vooral bij zichzelf. Ruim 90 procent (91,6%) is van mening dat een gedragsverandering nodig is om files uit te bannen, blijkt uit onderzoek van OpNieuwMobiel.nl. Ook beter (90,4%) en liefst gratis (80,0%)openbaar vervoer wordt door een grote meerderheid genoemd. Maar weggebruikers willen vooral meer invloed. Negen van de tien (91,6%) ondervraagden willen zelfs zo vroeg mogelijk worden gehoord.

Dat veel automobilisten ontevreden zijn, is evident. Bijna negentig procent (86,0%) vindt het aantal files op de weg onacceptabel en driekwart (75,2%) is van mening dat er te weinig wordt gedaan om de knelpunten op te lossen. Over de vraag of er meer asfalt moet komen, lopen de meningen iets uiteen. Toch vindt nog altijd zestig (61,2) procent van de respondenten dat extra capaciteit onontbeerlijk is. Rekeningrijden wordt daarentegen nauwelijks serieus genomen. Meer dan driekwart (76,8%) ziet er niets in.

Meer betrokkenheid

Veel vertrouwen is er wel in het vermogen om zelf verbeteringen aan te dragen. Niet alleen wil het overgrote deel van de automobilisten zo vroeg mogelijk worden betrokken, ruim 90 procent (93,6%) denkt bovendien een waardevolle bijdrage te kunnen leveren. Een vergelijkbaar percentage (94,4%) is van mening dat meer betrokkenheid daarnaast resulteert in meer verantwoordelijkheidsgevoel voor de problemen op de weg.

Over OpNieuwMobiel.nl

OpNieuwMobiel.nl vindt dat het hoog tijd is voor drastische ingrepen in de Nederlandse infrastructuur. Het platform wil concrete actie afdwingen door eindgebruikers te mobiliseren en een duidelijk hoorbare stem te geven. OpNieuwMobiel.nl geeft de weg terug aan de burger en stelt zich op het standpunt dat deze veel serieuzer moet worden betrokken bij de oplossing van mobiliteitsvraagstukken.

Het platform OpNieuwMobiel.nl is een initiatief van De Nieuwbouw, een organisatie van young professionals in de bouwwereld en wordt dinsdag 13 januari gelanceerd tijdens de opening van de beurs Infratech 2009 in Ahoy Rotterdam. In het comité van aanbeveling zitten onder meer Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland en Hans Smits, directeur van het Havenbedrijf in Rotterdam.