Ministerie van Defensie

Aanstaand vice-president VS ontmoet generaal De Kruif

11 januari 2009, 14.43 uur

Generaal-majoor Mart de Kruif, commandant RC South, in gesprek met de toekomstige vice-president van Amerika, Joe Biden. Joe Biden, de `running mate' van Barack Obama en vanaf 20 januari vice-president van Amerika, heeft vandaag tijdens zijn bezoek aan Afghanistan gesproken met generaal-majoor Mart de Kruif, commandant van de Regional Command South (RC South). De zes provincies omvattende zuidelijke regio vormt het zwaartepunt van de International Security Assistance Force (ISAF).

Ik ben blij dat ik naar Afghanistan ben gekomen. Ik heb harde feiten gehoord, geen gesuikerde uitspraken. Ik ben ook blij dat jullie naar Afghanistan gekomen zijn," liet hij de aanwezige uitgezonden militairen weten. "Mijn steun hebben jullie, I'm ready to bite the bullit", liet Biden generaal De Kruif weten tijdens hun ontmoeting in het hoofdkwartier van RC South op Kandahar Airfield.

Generaal-majoor De Kruif had in zijn briefing de leiderschapskwaliteiten van zijn jonge officieren en onderofficieren geprezen. Ook maakte hij van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor het stationeren in de zuidelijke regio van het merendeel van de Amerikaanse versterkingen. "We zijn militair gezien sterk genoeg om de Taliban te verslaan, maar niet om daarna het gezuiverde gebied ook zuiver te houden zodat er opbouw kan plaats vinden," aldus de Kruif. "Daarom ben ik blij met de toegezegde versterkingen van het Verenigd Koninkrijk, Roemenie maar vooral natuurlijk van de Verenigde Staten."

Biden, zelf Vietnam-veteraan en vader van een kapitein die in Irak dient, gaf aan dat er vooral op het gebied van drugsbestrijding en justitiële- en regeringsorganen nog veel moet veranderen. Biden vertelde dat het zijn streven is te voorkomen dat zijn kleinzoon nog in Afghanistan moet dienen. "Ik denk dat dat te doen is." Voorafgaand aan zijn bezoek sprak Biden in Kabul met president Karzai en ISAF-commandant generaal David McKiernan.