Gemeente Zwolle

Agenda Raadsplein info- meningsvorming maandag 12 januari 2009

Tijd en plaats

Op maandag 12 januari 2009 vindt er een Raadsplein van 19.30-22.30 uur. Van 19.30- 21.15 uur vindt er een informatieronde plaats met aansluitend een meningsvormende ronde. De vergadering vindt plaats in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.

Informatieronde

Tijdens de informatieronde kunnen raadsleden inhoudelijke vragen stellen over het raadsvoorstel aan het college van B&W en/of ambtenaren en/of burgers/organisaties. Na afloop van de informatieronde kan het voorstel of naar de meningsvorming (er moet dan sprake zijn van een heldere debatvraag) of naar de besluitvormingsronde als A of B-onderwerp. Wanneer de vragen over het raadsvoorstel niet afdoende zijn beantwoord kan het voorstel opnieuw geagendeerd worden voor de informatieronde. Na afloop van de informatieronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Zijn de vragen voldoende beantwoord?

* wanneer dit niet het geval is, zal het onderwerp voor een volgende informatieronde worden geagendeerd;
* Bij voldoende beantwoording wordt gevraagd of het voorstel doorgeleid moet worden naar de meningsvorming of de besluitvormingsronde. Bij agendering voor de meningsvorming moet er sprake zijn van een heldere debatvraag. Bij agendering voor de besluitvormingsronde moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp.

Wijkanalyse Assendorp

De raad wordt gevraagd kennis te nemen van de wijkanalyse Assendorp 2008 en akkoord te gaan met een drietal speerpunten voor de komende vier jaar:
* het vergroten en benutten van de kracht van de wijk en buurten;
* het zorgvuldig vernieuwen van Assendorp;
* het benutten van de nieuwbouw voor Assendorp.

De wijkanalyse heeft tot doel de effecten van het tot nu toe gevoerde beleid zichtbaar te maken, te bezien waar de kansen liggen voor de toekomst en hierover het gesprek aan te gaan met de gemeenteraad, de wijkbewoners en andere partners die van belang zijn. Op 12 december 2007 is de gemeenteraad in gesprek geweest met de bewoners van Assendorp. Dit gesprek heeft geleid tot een raadsopdracht aan het College van B&W. Het college heeft de raadsopdracht uitgewerkt in de voorliggende wijkanalyse Assendorp. Op 10 december 2008 heeft de raad de concept-wijkanalyse besproken met de inwoners van Assendorp. Tijdens de informatieronde is er gelegenheid voor fracties om vragen te stellen over de inhoud van de wijkanalyse en eventuele aanvullingen te plaatsen. Daarnaast is er gelegenheid voor bewoners om hun mening te geven. Op dit moment heeft zich nog geen bewoner gemeld.

Meningsvorming

Tijdens de debatronde kunnen fracties onderling met elkaar in debat of met het college van B&W. Na afloop van de debatronde kan het voorstel of opnieuw geagendeerd worden voor een volgende debatronde of naar de besluitvormingsronde als A- of B-onderwerp. Na afloop van de debatronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Is het onderwerp voldoende uitgedebatteerd of is er behoefte aan agendering voor een volgende debatronde;
* Kan het onderwerp (beslisnota´s) doorgeleid worden naar de besluitvormingsronde? Hierbij moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp;

Bij een opinienota zullen de uitkomsten van het debat meegenomen worden door het college van B&W.

Zwolle werkt Aanpak en Reorganisatie Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De SP heeft tijdens de besluitvormingsronde A op 17 november 2008 gevraagd om agendering van informatienota over de Zwolle Werkt Aanpak en Reorganisatie Sozawe. De Zwolle Werkt Aanpak is een werkactiveringsprogramma en bedoeld om mensen zo snel mogelijk vanuit de bijstand aan het werk te krijgen. Door middel van workshops moet het maatwerk gegarandeerd zijn. De SP wil met de wethouder en de andere partijen in debat over de inhoud van deze trajecten en over de hoogte van de leer-werkvergoeding.

Huisvesting Honours College

In de beslisnota wordt inzicht gegeven in de bedragen die voor de verschillende bouwfases nodig zijn. De totale huisvestingslast blijkt boven het bedrag te liggen dat in HBO land gehanteerd wordt. Het College stelt dat deze vorm van HBO onderwijs een unieke aanvulling is op het onderwijsaanbod in Zwolle en tevens een goede invulling van de panden in de Praubstraat. Het voorstel is om een korting in de huur te verstrekken ad ¤66.000. Het onderwerp is op 1 december 2008 aan de orde geweest in de informatieronde. De fracties hebben toen verzocht om behandeling in de meningsvorming. Over de volgende punten wordt van de fracties een mening gevraagd:
* dient er subsidie verstrekt te worden aan het Honours College;
* op welke wijze en onder welke criteria zou zo´n subsidie verstrekt moeten worden;
* waarom is in dit geval gekozen voor een splitsing tussen Vastgoed en Onderwijs.

Aanbestedingsmethodiek nieuwe hoofdzwembad

Tijdens de besluitvormingsronde A op 1 december 2008 heeft de fractie van de PvdA gevraagd om agendering van de informatienota Aanbestedingsmethodiek nieuwe hoofdzwembad. In de informatienota vraagt het college van B&W aan de raad om kennis te nemen van het collegebesluit om het eigendom van het nieuwe hoofdzwembad bij de gemeente te houden, de bouw van het nieuwe hoofdzwembad aan te besteden op basis van de Design & Build methodiek en na keuze van het ontwerp van het gebouw, op basis van het ontwerp de aanbesteding van de exploitatie op te starten. De fractie van de PvdA wil ten aanzien van de informatienota graag de mening weten van andere fracties over de volgende punten:
* Is het niet verstandiger om de aanbesteding van de bouw en de exploitatie aan elkaar te koppelen en in één geheel aan te besteden;
* SEZZ wordt betrokken bij het opstellen van het programma van eisen voor de bouw van het zwembad, terwijl SEZZ heeft aangegeven mee te willen doen bij de aanbesteding van de exploitatie. Is het derhalve niet beter SEZZ buiten het opstellen van het programma van eisen te laten om te voorkomen dat dit later problemen veroorzaakt bij de aanbesteding.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 05-01-2009 tot 12-01-2009