Pijnacker-Nootdorp


datum 5 januari 2009

Extra raadsvergadering over politieke crisis in Pijnacker- Nootdorp

In de raadsvergadering van 9 december 2008 heeft de VVD een door GroenLinks en Leefbaar Pijnacker- Nootdorp ingediende motie van wantrouwen tegen wethouder Van der Kraan gesteund. De motie werd verworpen, maar dit betekent echter wel dat er een vertrouwensbreuk in de huidige coalitie van CDA, VVD en PvdA is ontstaan.

Op initiatief van het CDA hebben vervolgens gesprekken plaatsgevonden met PvdA en CU/SGP om te onderzoeken of een coalitie van deze drie partijen haalbaar is. Een en ander is ook uiteengezet in een verklaring namens CDA, PvdA en CU/ SGP tijdens de raadsvergadering van 18 december 2008 (als bijlage meegestuurd).

Gelet op de kleine meerderheid die deze drie partijen in de raad vormen, wil met name de fractie van CU/SGP eerst zekerheid dat voortzetting van de huidige coalitie dan wel een andere coalitie (met bredere steun in de raad) niet haalbaar is. In die situatie ontstaat er, bij het niet meewerken aan deze beoogde coalitie, een onwerkbare situatie in Pijnacker-Nootdorp en ook dat moet voorkomen worden.

De onderhandelaars stellen voor dit in een openbare raadsvergadering met alle partijen te bespreken. Hiertoe zal een extra raadsvergadering worden belegd op maandag 12 januari 2009.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp kent veel dossiers die op korte termijn tot uitvoering moeten komen. Voor de onderhandelaars zijn daarom een snelle voortzetting van het uitgestippelde beleid en een voltallig College van B&W daarbij, van het grootste belang.