Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
08-01-2009

Calvijnweek VU: symposium André Rouvoet en Boris van der Ham

Weg met calvinisme in de politiek?

Welke rol speelt het calvinisme heden ten dage in de politiek, de wetenschap en cultuur? De Vrije Universiteit organiseert van 12 tot en met 18 januari een Calvijnweek, waarin deze vraag centraal staat. Tijdens het avondsymposium op dinsdag 13 januari is de politiek aan de orde: CU-minister en calvinist André Rouvoet gaat het gesprek aan met het liberale kamerlid voor D'66 Boris van der Ham. Thema van de avond is het calvinisme in de Nederlandse politiek.

Van der Ham vindt dat het calvinisme na vijfhonderd jaar zeker "een feestje verdient, maar dan wel een afscheidsfeestje", zo zei hij in het onlangs verschenen VU Magazine. "Heeft een specifieke groep Antilliaanse jongeren een vreemdsoortige seksuele moraal? Dan wordt meteen de alarmklok geluid over het seksuele gedrag van álle jeugd. De zonde van de één is slechts een voorbode voor de zonde van de rest, lijken de calvinisten te zeggen."

Naast Rouvoet en Van der Ham gaan ook publicist en agnost Herman Vuijsje met katholiek en hoogleraar Bedrijfsethiek Eduard Kimman op zoek naar de calvinistische roots in de politiek. De avond eindigt met een zaaldiscussie en André Rouvoet bepaalt als eerste zijn C-Factor met de digitale zelftest die de VU Dagblad Trouw samen ontwikkelden. Aan de hand van stellingen ontdek je of je een volbloed calvinist bent, of allesbehalve calvinistisch. Of iets ertussen in. Hoe ziet je ideale vakantie eruit, brand je wel eens een kaarsje en werk je keihard? Het antwoord op die vragen onthult je calvinistisch gehalte, je C-Factor. Op www.vupodium.nl staat de link naar de C-Factor.

Vijfhonderd jaar calvinisme

Op 10 juli 2009 is het vijfhonderd jaar geleden dat Johannes Calvijn als Jean Cauvin werd geboren in het Franse Noyon. Kerkhervormer Calvijn is in Europa zowel voor de theologie als de politiek, cultuur en wetenschap van enorme invloed geweest. Calvijns geboortejaar wordt dan ook in heel Europa herdacht.

VU podium organiseert onder meer een expositie, een symposium en een concert in het kader van het Calvijnjaar. Meer informatie hierover vindt u op

www.vupodium.nl