Gemeente Zoetermeer

12 januari Duurzaam Zoetermeer-dag

Maandag 12 januari staat Zoetermeer helemaal in het teken van duurzaamheid. Asje van Dijk (gedeputeerde Economie van de provincie Zuid-Holland) brengt een bezoek aan verschillende duurzame energieprojecten in Zoetermeer. Wethouder Patrick van Domburg start een proef met energiezuiniger LED-verlichting in het stadscentrum. En ook de ondernemers laten van zich horen: RVOZ en JCI Zoetermeer organiseren het Duurzaam Ondernemen Event Zoetermeer (DOE'Z) 2009, met de gemeente als hoofdsponsor. Belangrijke spreker tijdens dit event is de directeur-generaal Milieu van het ministerie van VROM, mevrouw ing. Saskia Borgers.

Gedeputeerde Van Dijk doet samen met burgemeester Jan Waaijer, Frank Speel (wethouder Natuur & Milieu) en Bé Emmens (wethouder Economische Zaken) en een bus vol ondernemers, gemeentelijke managers en medewerkers, om 13.45 uur met een energietour door de stad. Om 14.00 uur houdt het gezelschap halt bij de W. Dreeslaan om daar de warmte-koude-opslag voor bedrijven te bekijken. Om 14.15 uur slaan zij op Argonstraat 18 de eerste paal voor het aardgasvulpunt. Om 14.35 uur zet Asje van Dijk de nieuw geplaatste energyballs (kleine stadswindmolens) op de Zuidweg in werking.

Tegelijkertijd geeft om 14.00 uur Patrick van Domburg (wethouder Wijk- en buurtbeheer) het startsein voor een proef met LED-straatverlichting in de Londenstraat en Parijsstraat. LED-verlichting is energiezuinig en heeft een lange levensduur. Wie aanwezig wil zijn bij de bijzondere start van deze proef, is om 14.00 uur welkom in de Raadszaal van het Stadhuis.

Tot slot komen ondernemers, overheidsinstanties en belangenorganisaties om 15.00 uur bij elkaar bij Dekker Party & Business voor DOE'Z 2009, om zo het duurzaam ondernemen in Zoetermeer een extra impuls te geven. Het belooft een inspirerende bijeenkomst te worden met interessante sprekers en workshops. Tijdens de bijeenkomst ondertekenen verschillende ondernemers het Convenant Duurzaam Ondernemen, in bijzijn van Saskia Borgers. Deze ondernemers zeggen daarmee toe dat zij de komende jaren in hun bedrijf verschillende duurzame maatregelen zullen nemen.

Tijdens DOE'Z 2009 reikt burgemeester Waaijer de award uit voor de meest duurzame ondernemer uit Zoetermeer. Aan deze award is een beloning gekoppeld van EUR10.000,-. Ondernemers die aanwezig willen zijn bij DOE'Z 2009 kunnen zich tot 9 januari kosteloos inschrijven via www.doez.nl.

De basis voor het programma Duurzaam Zoetermeer ligt in het collegeprogramma 2006-2010. Daarin staat dat Zoetermeer een groene, schone en milieuvriendelijke stad moet zijn, waarin we zuinig zijn op natuurlijke hulpbronnen en de beschikbare groene ruimte. Duurzaam Zoetermeer geeft hier op een praktische manier invulling aan, samen met lokale milieuorganisaties, het bedrijfsleven en de inwoners van Zoetermeer. Meer informatie over het Programma Duurzaam Zoetermeer staat op www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer.