Provincie Noord-Holland

Provincie moet meer politiek leiderschap tonen

12-1-2009

De commissaris van de Koningin in de provincie Noord Holland, de heer Borghouts, pleit ervoor dat provincies meer politiek leiderschap tonen en hun eigen handelen ter discussie stellen.

Borghouts: We moeten niet wachten tot de volgende verkiezingen om de discussie over de zinvolheid of zinloosheid van de provincie als gekozen bestuurslaag weer op de agenda te zetten. De provincie heeft te weinig gezag. De provincie moet meer politiek leiderschap tonen, met name op de positie die de provincie in Nederland in zijn geheel heeft. Deze stelling poneert Borghouts in zijn nieuwjaarstoespraak.

De voortdurend terugkerende discussie over provincies en de taken die zij heeft moet eens leiden tot ondubbelzinnige beslissingen. Het politiek leiderschap moet er onder meer uit bestaan dat we geen genoegen nemen met halve antwoorden en deelbeslissingen. De provincies zouden zich meer moeten richten op een samenhangend pakket van taken en beleidsvelden, met name op de inrichting van de leefomgeving. Noord-Holland wordt nu teveel gezien als de bestuurslaag die financieel de voornemens en wensen van gemeenten mogelijk maakt. Daarmee verwerft de provincie geen gezag. Waarom bemoeit Noord-Holland zich met bij uitstek gemeentelijke taken als alfabetisering, armoedebeleid en uitvoering van de maatschappelijke ondersteuning?

Integrale tekst nieuwjaarstoespraak

Nieuwsredactie