Buitenlandse Zaken België


Datum: 07/01/2009

Repatriëring van gewonde kinderen in de Gazastrook: Charles Michel wendt zich tot het Tsjechische Voorzitterschap

Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel, heeft vandaag een verzoek ingediend bij het Tsjechisch Voorzitterschap van de Europese Unie opdat een snel overleg op Europees niveau zou plaatsvinden over de repatriëring van gewonde kinderen in de Gazastrook ten gevolge van de huidige militaire operaties zodat zij verzorgd kunnen worden onder passende omstandigheden. Dit initiatief volgt op de verklaring van de Belgische regering afgelopen dinsdag waarin zij zegt bereid te zijn om in het kader van een Europees initiatief aan een dergelijke operatie deel te nemen.

Kinderen, die ongeveer de helft van de bevolking van de Gazastrook uitmaken, werden zwaar getroffen door het Israëlische offensief. Volgens cijfers van de Verenigde Naties en OCHA werden tot nog toe 130 kinderen gedood in bombardementen, en raakten 900 kinderen gewond. Het gebrek aan medicijnen, verzorgend personeel, water en elektriciteit, maar ook de grote toeloop in de ziekenhuizen, maakt dat de kinderen niet op passende wijze verzorgd kunnen worden.

Zowel Hamas als Israël moet de heropening van en een vlotte doorgang aan de toegangspunten naar de Gazastrook mogelijk maken. Charles Michel vraagt dat België en andere Europese partners zich voorbereiden op een dergelijke heropening opdat de repatriëring van de kinderen zo snel mogelijk kan plaatsvinden, en dat het snelle Belgische interventiemechanisme B-FAST klaarstaat om te reageren indien nodig.

De Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel, verheugt zich over de instemming van Israël met de instelling van een humanitaire corridor naar de Gazastrook. Dat is bemoedigend nieuws voor de getraumatiseerde bevolking. Het is van het grootste belang dat de diplomatieke inspanningen worden voortgezet en versterkt om zo snel mogelijk tot een staakt-het-vuren te komen.