Standaard registratie alcoholgebruik bij geweldsdelicten

Nieuwsbericht | 12-01-2009

Alcohol speelt een belangrijke rol bij geweldsdelicten. Dat schrijven minister Hirsch Ballin en minister Ter Horst (BZK) aan de Tweede Kamer. Uit een proef in drie politiekorpsen, waarbij alcohol- en drugsgebruik bij geweld apart in de politiesystemen geregistreerd werd, kon bij gemiddeld 31% bevestigd worden dat sprake was van middelengebruik door de betrokken verdachten. Vaak was er alcohol in het spel. De ministers willen dat alcoholgebruik standaard door de politie geregistreerd gaat worden bij geweldsdelicten.

Gedurende een half jaar werd bij zo veel mogelijk aangehouden verdachten van geweld een alcohol- en drugstest afgenomen en werd nadrukkelijker geïnvesteerd in het bevragen van verdachten over middelengebruik en het gestructureerd vastleggen van informatie over middelengebruik. De testen werden op basis van vrijwilligheid afgenomen.

Bij ruim een kwart van de aangehouden verdachten kon worden vastgesteld dat sprake was van alcoholgebruik kort voor het gepleegde feit. Gebleken is dat fysiek geweld onder invloed van alcohol in bijna de helft van de gevallen als `zwaar' te typeren is. Onder zwaar fysiek geweld wordt verstaan: "het fors toetakelen van een persoon, fors slaan en/of schoppen". In een derde van de zaken leidt het geweld tot zwaar letsel bij de slachtoffers.

De ministers willen dat de registratie van alcoholgebruik bij geweldsdelicten in 2010 landelijk wordt ingevoerd door de politie. Met behulp hiervan kan aan daders van alcoholgerelateerd geweld een passende (aanvullende) straf opgelegd worden in de vorm van gedragsinterventies die ingrijpen in het middelengebruik.

Meer informatie


* Alcohol speelt belangrijke rol bij geweldsdelicten