Gemeente Woudrichem

nieuwjaarstoespraak

Ik heet u van harte welkom bij deze nieuwjaarsreceptie.

Het heeft van oudsher op onze manier van denken en doen een stempel gezet dat wij leven in een land met een regenklimaat, omgeven door water, waar wij tussen een lage hemel en een drassige bodem wel moes­ ten wegkruipen in een huisje achter de dijk, knus bij elkaar. Wij konden alleen overleven door een holletje te graven en een nestje te bouwen. Een kachel, een tafel in een cirkel van lamplicht -dat was onze kleine kosmos. Maar toen kwam de televisie, een gat in de muur, een gat in de dijk: de einden der aarde drongen de kamer binnen. Wij moeten nu al weer heel lang alles in het groot leren zien . Wij zijn niet meer een gezin , een dorp, een volksdeel of een volk: wij zijn kosmopolieten, wereldbewoners geworden. De wereld is ons thuis en juist nu de kredietcrisis toe gaat slaan lijken we ons daar extra van bewust geworden. Heel lang leek en lijkt het over gebakken lucht te gaan als het over omvallende banken, verdampende aandelen en miljarden overheidssteun ging, En economen, ach vaak hadden ze iets van de voorspellers van het weer: morgen leggen ze wel uit waarom vandaag niet gebeurt wat zij gisteren voorspeld hadden.

Maar nu ziet het er toch naar uit dat wij allemaal getroffen zullen worden, of je in New York of in Uitwijk woont de wereld is wel gedwongen tot wat we met een veelgebruikte term in Altena ook wel noemen: niet vrijblijvende samenwerking en de mate waarin dat wel of niet lukt voelt ieder mens hier en nu en vroeger of later.

De Tilburgse cultuurfilosoof Gabriël van den Brink zegt in Trouw: Ons vertrouwen in de politiek en de media was al niet groot, nu werd ook ons vertrouwen in de financiële wereld geschokt. Toch wordt 2009 geen cynisch jaar, want juist voor mensen uit de financiële wereld, voor politici en journalisten zal daar de kans zijn om de waarden van gewone mensen te herontdekken zoals: de waarheid spreken, betrouwbaar zijn en beloftes nakomen. Door het economisch noodweer gaan we misschien ook weer het alledaagse kleine geluk herwaarderen: gezondheid, je relatie, het hebben van werk. Bovendien aldus van den Brink- versterkt deze crisis mogelijk de moed en de gemeenschapszin. Maar zo stelt hij daarvoor is wel leiderschap nodig en zo zou ik er zelf aan toe willen voegen toewijding an de publieke zaak.

Ik wil dan ook vandaag om te beginnen al die mensen bedanken die de afgelopen jaarwisseling tot een feest hebben gemaakt. Want oud en nieuw in onze gemeente is waarachtig een publieke zaak, in de publieke ruimte. De vele vrijwilligers die het feest in alle kernen georganiseerd hebben, de omwonenden van feestlocaties, maar ook de leden van het college en de raad die meegedacht hebben en vertrouwen geschonken en natuurlijk de mensen van publieke werken, de BOAs de brandweer en de politie, de mensen uit dit huis. Het is niet mogelijk als wij ons inzetten voor de publieke zaak en de gemeenschap valt uit elkaar als jullie medewerking en inzet verdwijnen. Dit is ook het goede moment om naast Theo van Orsouw, teamchef van poltie en wijkagent Henk de Graaf de nieuwe wijkagent van Almkerk aan u voor te stellen Zijn naam is Erik Rodenburg,

Erik is 30 jaar en werkt sinds 2002 bij de politie. Hij heeft wijkervaring in Rotterdam in de wijk Overschie opgedaan. Erik welkom en we hopen dat de mensen spoedig met jou vertrouwd zullen raken.

Zoals ieder levend iets -een boom een plant een lichaam- parasieten kent, zo kent ook het enthousiasme, de inzet en de vreugde van onze gemeenschap haar parasieten. Mensen die -zoals een parasiet- van zichzelf geen creativiteit hebben, letterlijk en figuurlijk re-actionair zijn en alleen maar vreugde scheppen in chaos, misluking en vernieling. Gelukkig raakt onze bevolking steeds beter resistent tegen zulke krachten

Toegewijd aan de publieke zaak, zoekend naar gemeenschapszin hebben we het afgelopen jaar samen met u een begin gemaakt met het ontwikkelen van een toekomstvisie naar 2020 toe, college en raad gaan met elkaar in gesprek over een visiedocument. Een paar hoofdlijnen beginnen zichtbaar te worden :


- We koesteren het goud van het gebied: rust, kleinschaligheid en openheid.


- We beschermen onze cultuur, de historische waarden, het landschap en de ecologie.


-We streven naar het realiseren van een aanbod van basisvoorzieningen in iedere kern.


- Een leefbare en aantrekkelijke woonomgeving is de optelsom van een gedifferentieerd woningaanbod en een passend voorzieningenaanbod.


- Samenwerken binnen het Land van Heusden en Altena is voor Woudrichem noodzakelijk en samenwerken mag wat Woudrichem betreft leiden tot het samengaan. Een bestuurskrachtige gemeente in een mooi en samenhangend gebied, met water als natuurlijke grens.


- De gemeente ziet zichzelf steeds vaker als partner en regisseur in samenwerking. Zowel in de voorbereiding als uitvoering van beleid staan betrokkenheid en participatie van inwoners, organisaties en bedrijven centraal.


- Een grotere betrokkenheid van een kritische klant en de verdergaande digitalisering zijn voor ons als gemeente een extra stimulans om de werkwijze van de ambtelijke organisatie en de bestuursstijl klantgerichter en klantvriendelijker te maken.

Zo willen we van deze kleine gemeente in een grote wereld een plaats maken waar het goed is om te wonen. Daar moeten we met elkaar aan werken ieder op zijn of haar eigen plaats ieder vanuit zijn of haar eigen verantwoordelijkheid.

Op de nieuwjaarskaart stonden twee handen die in elkaar grepen. Je hebt twee handen nodig voor applaus, twee handen om elkaar tegemoet te treden, twee handen voor gebed. Het motto voor dit jaar is wat mij betreft: de handen uit de mouwen, de handen in elkaar. Ik wens u namens medewerkers en bestuur van de gemeente Woudrichem een gezond en gezegend nieuwjaar.

Dr. Frank Petter, Woudrichem 090109