Gemeente Gaasterlân-Sleat


Nieuwe sportman en sportvrouw van het jaar

Marrit Leenstra - Sportvrouw van het jaar 2005, 2006, 2007 en 2008

De verkiezing sportman en sportvrouw van het jaar van de gemeente Gaasterlân-Sleat, zal dit jaar twee nieuwe winnaars kennen. Bij de mannen zal skûtsjeskipper Walter de Vries zijn titel niet kunnen verdedigen, omdat hij dit jaar niet genomineerd is. Bij de dames heeft Marrit Leenstra, die de afgelopen 4 jaar uitverkozen werd tot sportvrouw van het jaar, de overstap naar de professionals gemaakt. Daardoor komt zij niet meer in aanmerking voor een nominatie.

Bij de heren was de keuze dit jaar niet erg ruim. Sterker nog, slechts één man komt, volgens de commissie die zich bezighoudt met de verkiezing, in aanmerking voor de eervolle titel. Alleen midgetgolfer Zeno Folkertsma (Sloten) heeft dit jaar zodanig gepresteerd dat hij een nominatie in de wacht heeft gesleept. De talentvolle midgetgolfer werd o.a. Nederlands kampioen indoor bij de jongens. Hij kroonde zich eveneens Nederlands beste met het zestal van Appelscha, het team waar Folkertsma deel van uitmaakt. Datzelfde team werd ook kampioen van district Noord. Ook buiten de landsgrenzen deed de man uit Sloten van zich spreken met een 10^e plaats tijdens de Europacup in het Duitse Hilzingen.

Bij de dames belooft het een zeer spannende strijd te worden. Maarliefst vier sportieve vrouwen komen in aanmerking om Marrit Leenstra op te volgen als sportvrouw van het jaar. Dat zijn (op alfabetische volgorde): Kim Falkena (dressuur), Wietske Geertsma (turnen), Etty Visser (Line dance) en Annejet White (dressuur).

Kim Falkena (Harich) werd Fries kampioen met E-pony El Moreno. Dat gebeurde in de klasse M2. Op dezelfde dag presteerde Falkena het om reservekampioen in de B-dressuur te worden met D-pony Roos. Door haar goede prestaties werd Falkena uitverkoren om mee te doen aan een selectiedag van het RABO-talententeam. Daar maken alle toptalenten uit Nederland deel van uit.

Wietske Geertsma (Balk) kende een uitstekend jaar. Ze turnde dit jaar op niveau 4 en op dat niveau werd ze tweede op het Fries kampioenschap. Daarmee plaatste ze zich voor de kwartfinale van het Nederlands kampioenschap, waarin ze eerste werd. Via de halve finale, waarin Geertsma zich bij de beste 18 van Nederland turnde, stoomde ze door naar de finale. Daarin eindigde de Balkster uiteindelijk als vierde van Nederland. Door dit resultaat turnt Geertsma volgend jaar op het hoogste amateurniveau (3) van Nederland.

Etty Visser (Rijs) beoefent een niet alledaagse tak van sport. Visser houdt zich bezig met line-dance op hoog niveau. De sport gaat in groepsverband, maar de deelnemers worden individueel beoordeeld. Visser won dit jaar het Nederlands kampioenschap en daarna ook het kampioenschap van de BeNeLux-landen. Alsof dat nog niet genoeg was, pakte ze ook het goud op het Europees kampioenschap. Daarmee plaatste ze zich voor het WK van dit jaar in het Duitse Kalkar.

Annejet White (Rijs) richt zich op de dressuur van Ijslandse paarden. Ze werd dit jaar twee keer regionaal kampioen, in de tultgang en in de gangenproef. Het regionale kampioenschap is voor de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Door haar prestaties werd ze geselecteerd voor het Nederlands team, waarmee ze heeft meegedaan aan het wereldkampioenschap in Zwitserland.

De uitreiking is op zaterdag 17 januari in 't Haske en is rechtstreeks te volgen via Radio Gaasterlân vanaf 15.00 uur.