AAP wijkt uit naar buurlanden vanwege stroom berberapen

12/01/2009 11:00

Stichting AAP

Dit weekend ving Stichting AAP in Almere alweer drie jonge berberapen op. Mo, Tequila en Granada zaten al een aantal weken in tijdelijke opvang in 'Tierheim München', een Duitse samenwerkingspartner van AAP. Tijdelijke opvang elders was noodzakelijk omdat AAP onvoldoende plaats heeft voor de vele berberapen die momenteel wachten op een opvangplek. Door illegale wildvang en handel in Marokko komen veel jonge berberapen met toeristen mee naar West-Europa. De aapjes zijn echter ongeschikt als huisdier en bovendien verboden en komen uiteindelijk bij AAP terecht.

Tierheim München heeft regelmatig dieren in tijdelijke opvang die wachten op een plekje bij AAP. Behalve berberapen heeft dit dierenasiel tijdelijk onderdak geboden aan onder meer mantelbavianen en lampongapen. Met name de stroom berberapen is momenteel zo groot, dat zonder de hulp van partners als Tierheim München veel dieren tussen de wal en het schip terecht zouden komen. Berberapen komen in het wild alleen nog maar voor in het Atlasgebergte in Marokko en Algerije. Ze zijn met uitsterven bedreigd door de illegale handel en het verdwijnen van hun natuurlijke leefomgeving.

Tequila, Mo en Granada

De drie vrouwelijke berberaapjes die dit weekend naar AAP kwamen, zijn waarschijnlijk allemaal door hun eigenaren afgedankt en op straat achtergelaten. Mo werd in februari 2008 door de politie van straat gehaald in een plaatsje nabij Barcelona. Granada werd afgelopen juli ook op straat gevonden, in Màlaga in Zuid-Spanje. Tequila werd in september gevonden in een park in Parijs. De drie zaten sinds 6 december bij elkaar in Tierheim München. Bij AAP zijn ze eerst in quarantaine gegaan. Na hun quarantaineperiode zullen ze worden samengevoegd met één van de groepen berberapen die al langer bij AAP zitten.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.aap.nl